Cartea este proaspăt ieșită de sub tipar și conține o prefață semnată de către primarul Alexandru Ambros, dar și o analiză complexă a fiecărei opere, realizată de către Maria Bilașevschi, doctor arte vizuale, Iași. Potrivit celor scrise de ea în cartea „Cultură, istorie și civilizație românească la Ungheni. Centenar 1918-2018”, acesta fiind și genericul taberei de sculptură, „ediția din 2018 a simpozionului internațional de sculptură și-a împlinit scopul, cel de recunoaștere și promovare a adevăratelor valori istorice și culturale românești prin evocarea trecutului și a prezentului”.
Evenimentul a reunit 17 sculptori de mare clasă din România, Bulgaria, Austria, Germania, Ucraina, Rusia, Republica Moldova.
Alexandru Ambros notează în prefață că „… ideea care a apărut nu a fost neapărat una nouă, dar benefică în aspect cultural și educativ”, tabăra de sculptură înscriindu-se în șirul de măsuri orientate spre modernizarea Parcului Central al orașului, conform aceluiași text.
Reamintim că în 2018 în întreg spațiul românesc au avut loc evenimente, dedicate celor o sută de ani de la Marea Unire, în urma căreia toate provinciile istorice locuite de români s-au unit în anul 1918 în cuprinsul aceluiași stat național, România. În Ungheni au fost organizate mai multe evenimente culturale cu această ocazie, cel mai amplu fiind Tabăra Internațională de Sculptură, care se desfășoară din anul 2000.
Sculpturile din ediția de anul trecut pot fi admirate în Parcul Central.