„În anul 1972 când în satul nostru au avut loc alunecări de teren, în fața porții părinților mei s-a format o râpă mare. Pentru ca pământul să nu fugă tata a sădit 5 sălcii și câțiva copăcei de salcâm. I-a cărat cu spinare, i-a sădit și i-a îngrijit. Zilele trecute am fost chemată de părinți să-mi arate că au fost tăiați. În locul lor au fost bătuți niște stâlpi de beton. I-am întrebat cine le-a dat voie să facă acest lucru, părinții mi-au spus că primăria. Am sunat polițistul de sector, care mi-a zis că au învoire de la primar și de la serviciul de urgențe medicale”, spune Nina Diaconu, fiica lui Vasile Mititelu din Curtoaia.
Prin ce este motivată defrișarea copacilor respectivi l-am întrebat pe Ștefan Zgureanu, primarul comunei Condrătești, din componența căreia face parte și satul respectiv. Dânsul ne-a spus cui ar fi fost tăiați copacii din poartă, dar acolo este un râu mare și adânc, iar copacii erau în putrefacție.
În adresa primăriei a venit o solicitare de la serviciul de urgențe medicale pentru a elibera calea de acces. Drumul dat nu avea în lățime nici trei metri, dar nimeni nu se gândește că aici locuiesc oameni în vârstă și în caz de necesitate ambulanța nu s-ar putea deplasa. Primăria ar fi intervenit în baza unei scrisori de la serviciul medical respectiv datată cu 7 august 2018. ”Pentru a facilita accesul anbulanței în unele sate de tipul cum este Curtoaia, noi am înaintat o adresare către Consiliul Raional de a anunța primarii să taie crengile acolo unde este cazul. Și în adresa Primăriei Condrătești a fost expediată o asemenea scrisoare”, afirmă șeful Serviciul de Asistență Medicală Ungheni Alexei Pantea.
Primarul mai afirmă: ”Am făcut acest lucru pentru a lărgi drumul de acces, ca să poată intra ambulanță și alte servicii de urgență. Am tăiat acești copaci pentru faptul că erau putrezi și puteau să se rupă chiar de la greutatea zăpezii și să blocheze drumul. Copacii tăiați din apropierea râpii și porții familiei Mititelu i-am lăsat pe loc, iar acolo unde este râpa vom aduce pământ ca să nu fie alunecări, căci ea are o adâncime de vreo patru metri. Atunci când vine ambulanța sau automobilele altor servicii ar putea aluneca în această râpă. Iar pentru a consolida ravena au fost instalați niște stâlpi de beton”.
Totodată, potrivit Ninei Diaconu, porțiunea de drum din poarta tatălui ei nu era mai îngust ca la vecini. De ce au hotărât să taie anume copacii aceștia, dar nu pe cei din vecinătate. ”S-au folosit de momentul, când tata nu era acasă. Cel mai urât este că nu l-au preîntâmpinat”, spune cu indignare femeia. Iar primarul concretizează că aceștia ar fi fost informați, dar așa sunt unii oameni mai în vârstă, pentru că unii chiar și atunci când trebuie să dăruie casa copiilor spun că aceasta se va face numai după moartea lor.