Un bărbat din satul Chirileni se adresează de ceva timp la redacție cu unele plângeri ce țin de probleme funciare și cadastrale. A făcut adresări atât către primăria locală și consilierii sătești, cât și la adresa Consiliului Raional Ungheni, însă, potrivit acestuia, întrebările care îl frământă nu se rezolvă nici într-un fel.
„Încă din anul 1998 mă tot adresez la primărie și consilieri să-mi fie atribuiți cei 89 de ari, pământ de categoria a doua. Ei mă învinuiesc că adică eu sunt proprietarul, să mă duc să mi-l iau, dar eu nu am nici hartă, nu sunt nici inginer cadastral, cum pot să intru eu în câmpul acela. Am încercat să-l întreb pe un lider care deține acel pământ, dar el îmi spune, că primăria i-a dat terenul. Când am dorit să depun plângerea, mi s-a spus să indic în plângere cine e vinovat, dar eu oare sunt procuror?
Am depus un șir de plângeri, dar nu mi le primesc la consiliu. M-am adresat cu cerere la Consiliul Raional, unde am solicitat să mi se măsoare pământul, iar cel care l-a folosit să-mi întoarcă despăgubiri. Respectiv, președintele raionului, Ludmila Guzun, a expediat cererea mea la primărie. Cei din Consiliul local au motivat că ei nu ar putea rezolva așa ceva, pentru că primarul nu ar da pământ și că de acest lucru s-ar ocupa inginerul cadastral. Una nu-mi este clar, de ce dacă acest teren nu mi-ar aparține, la calcularea impozitului și acordarea ajutorului social mi-l includ? I-am întrebat de ce fac acest lucru, la care ei mi-au răspuns că așa ar fi legea. Bine, dar ca să-mi legitimez pământul, legea nu prevede?”, se tot întreabă săteanul.
Referitor la problema abordată de Mina Strungaru l-am contactat pe primarul localității, Iurie Stoica, care ne-a explicat cu lux de amănunte cazul în cauză: „Vreau să vă comunic că odată cu privatizarea, domnului respectiv i s-a dat în posesie terenul de 89 de ari, lucru confirmat de actele cadastrale, însă mai mulți ani acest teren nu a fost lucrat, deoarece pe atunci a fost un lider, iar mai apoi a venit altul, care i-au folosit pământul. Unul l-a arat, altul l-a semănat, dar acestea sunt problemele lui. Unde scrie că primarul trebuie să-i măsoare lui pământul, unde scrie că primarul trebuie să aibă grijă de proprietatea lui? Lucrând în acea vreme a privatizării în calitate de agronom, știu că mai mulți ani acel pământ a stat pârloagă și cineva s-a adresat la Ecaterina Bortă, care pe acele timpuri lucra conducător de gospodărie, să-i permită de a lucra pământul. Dânsa i-a permis să facă acest lucru, dar el atunci nu s-a arătat să spună că ar fi pământul lui. Doar când s-a adresat pentru ajutor social, am văzut că are în proprietate acest pământ, însă el nu recunoaște, deoarece nu îl lucrează. Noi i-am spus să se clarifice cine îl lucrează și cine strânge roada, să facă contract cu acesta sau să și-l ia înapoi”.
Din cele relatate de primar, impozitarea pe acest teren se face pe numele Strungaru, întrucât pământul figurează ca și proprietatea acestuia. „Problema este una pur personală și dacă el consideră că cineva îi folosește nelegal pământul, nu are decât să se adreseze la polițistul de sector sau instanța de judecată”, menționează primarul. Strungaru spune însă că și la polițist s-ar fi adresat, doar că acesta mare dreptate nu i-ar fi făcut. Iurie Stoica concretizează, că probabil din motivul acestor neclarități Strungaru ar avea o datorie mare la impozitul funciar.
Bărbatul cu problema a menționat că s-ar adresa în instanță, dar nu are bani. Dânsul ar fi contactat telefonic avocatul poporului, dar nu i s-ar fi răspuns la telefon. „Am 5 copii, dintre care 4 sunt minori, iar soția este bolnavă și nu am bani de judecăți. Nu știu cum să ies din această dificultate”, a mai spus acesta.