Deși sunt de 3 ori mai puține locuri vacante decât șomerii, aceștia nu se înghesuie la muncă. Asta demonstrează rata șomajului în raionul Ungheni care a rămas undeva pe linia de plutire, cel puțin așa ne arată numărul de persoane, care stau la evidență la Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă (AOFM). Sunt aproximativ 1260 de persoane, cu toate că în realitate numărul lor ar putea fi de două sau trei ori mai mare. Care ar fi de fapt problema? Răspunsul am încercat să-l căutăm chiar la specialiștii din acest domeniu.
Conform celor comunicate de către Marcela Jitariuc, specialistă în cadrul AOFM, la moment sunt disponibile 404 locuri vacante, un număr mult prea mic decât numărul cererilor, totuși surprinzător este faptul că foarte puțini din cei care stau la evidență ar dori să ocupe unul din aceste posturi. În urma unei analize găsim că întreprinderile cu cele mai multe posturi disponibile rămân a fi ÎCS „Lear Corporation” SRL cu o ofertă de 122 locuri, ÎCS „Pinto Mold” SRL – 40, ÎS „Calea Ferată a Moldovei” – 20, „Covoare-Ungheni” SA – 18, „Grawe Carat Asigurări” SA – 10, ÎCS „Lones-Mol” SRL – 9.
Întrucât mulți dintre cei care s-au înregistrat ca fiind șomeri au avut nevoie de statutul respectiv pentru a i se acorda ajutor social sau a primi gratuit polița de asigurare medicală, în momentul când i se oferă un post de muncă cu un salariu mai mic decât suma ajutorului pe care îl primește, acesta poate renunța la post. Condițiile contractului îi permit să refuze de două ori ofertele primite. Potrivit unei declarații ale directorului agenției, Vasile Bulubica, pe parcursul anului 2017 din cele 2134 de persoane înregistrate ca șomeri, doar 780 s-au angajat în câmpul muncii. Comparativ cu ceilalți ani, directorul spune că nici măcar prognoza agenției de a angaja 900 de persoane nu a fost realizată.
Statistica spune că din numărul persoanelor aflate la moment la evidență ca șomeri 53% sunt femei și 47% – bărbați. Majoritatea dintre acestea sunt cu vârstele cuprinse între 30 și 49 de ani, urmați de cei cu vârstele între 18 și 29 ani. Cea mai mare parte din ei provin de la sate, în special din Sculeni, Hârcești, Florițoaia Veche, Pârlița, Valea Mare, Cioropcani, precum și din municpiul Ungheni – circa 310 oameni.
Din cele 1263 de persoane aflate la evidență, 45 primesc ajutor de șomaj, valoarea acestuia diferă în funcție de salariul mediu din ultimele 3 luni de muncă ale șomerului. Astfel, acestora li se oferă 30% din salariu dacă s-au eliberat de sine stătător, 40% – dacă au fost concediați în urma reducerii personalului și 50% – în cazul în care unitatea a fost lichidată. De asemenea, mai sunt 20 de femei care primesc alocație în valoare de 760 de lei, aici intră femeile care nu au fost încadrate în câmpul muncii înainte să dea naștere unui copil. De alocație mai pot beneficia timp de 6 luni și persoanele care au fost în detenție sau militarii, până când li se oferă un post de muncă.
Potrivit directorului agenției, situația privind locurile de muncă încă rămâne a fi una nesatisfăcătoare. După părerea acestuia, în raion ar trebui să se înființeze și o întreprindere, care să ofere locuri de muncă celor defavorizați, fiindcă sunt persoane cu dizabilități, foști delincvenți sau chiar și cei care au avut probleme cu drogurile, pentru că lor le este mult mai greu să se încadreze în câmpul muncii. Ei chiar ar avea nevoie de locuri speciale. Deși legislația obligă întreprinderile, care au mai mult de 20 de angajați, să ofere și locuri pentru persoanele cu dizabilități, această prevedere nu funcționează. Dacă ar fi oferite 70 de locuri de muncă speciale, doar 2-3 persoane ar reuși să se încadreze după trecerea comisiei medicale.