Locatarii casei nr. 7 de pe strada Romană din municipiul Ungheni, cu ceva timp în urmă, au expediat la primărie o scrisoare semnată de aproape toți proprietarii de locuințe, dar răspuns ar fi primit abia după a doua adresare. Acum ei doresc să primească prin intermediul ziarului răspuns la întrebări, cu atât mai mult cu cât nu sunt prea multe.
De ce nu se repară calea de acces în curtea lor, dacă ar fi fost repartizați bani pentru ea? De ce nu se soluționează chestiunea privind interdicția accesului și parcării mașinilor care au legătură cu agentul economic din vecinătate și care a instalat semnul rutier ce interzice accesul pe teritoriul său? De ce nu pot fi tăiate crengile uscate care iată-iată îți vor cădea în cap, în timp ce pe alte străzi se taie copaci sănătoși? De ce nu se amenajează terenul de joacă pentru copii care mai întâi a fost micșorat atunci când s-a construit o casă particulară, iar acum e ocupat de mașinile parcate aici? De ce se promite că acest lucru va fi făcut abia în februarie anul viitor, probabil, de aceea că patru ani pur și simplu nu se va face nimic, doar așa a fost la alegerile locale când s-a promis marea și sarea. Sau și ei vor trebui să aștepte ca și locuitorii unei părți a străzii Alexandru cel Bun, unde nu s-au efectuat reparații peste o jumătate de secol?
Cel mai mult locatarii sunt indignați de faptul că șoferii care vin la bază își lasă vehiculele unde doresc, uneori nu pot ieși din bloc din cauza lor. Totodată, șoferilor nu pot face observație, deoarece deseori aud în replică cuvinte necenzurate. Bine că ei, chiar dacă nu e legal, au instalat un bloc, în caz contrar nu se știe ce ar fi aici. Unii locatari, ce-i drept, înțeleg că e vorba de finanțe. Dar se încearcă a le deschide ochii: cum de s-a întâmplat că pentru toate curțile au ajuns bani, numai ei sunt purtați cu promisiuni de patru ani? De fapt, aici 20 de ani nu s-a făcut nimic. E bine cât nu cad precipitații, dar dacă vor începe ploile, nu vor putea intra în curte, noroc că oamenii fac reparație și astupă gropile cu pietriș.
Cineva încearcă să obiecteze că e curtea lor și ei trebuie să ia unele măsuri, deoarece nu fac parte din nicio asociație a proprietarilor de locuințe privatizate nu plătesc pentru nimic, însă cer. Oponentul este rugat să tacă, doar a făcut parte casa lor din asociație și ce, multe s-au făcut? Vreau să-l susțin, dar nu reușesc. Mi se spune că a fost alocată o tranșă ca să se facă drumuri bune, dar unde este ea, unde e drumul lor? Primăriei pentru așa ceva i se repartizează bani, toți vorbesc despre aceasta, „cântă” cei de la televiziune, dar unde sunt mijloacele, de ce la ei nu se face nimic? În atâția ani sunt obligați să facă.
„Dacă va permite vremea, ne vom ocupa de lucrările de amenajare a intrării în curte. Dacă nu, avem asfalt după frezare și atunci vom astupa temporar gropile. Semnul de interdicție va fi numai după reparația acelui sector. Cheltuielile pentru instalarea lui vor fi incluse în devizul general. Copacii? Copacii îi vom tăia. Neapărat”, a spus Cristofor Codreanu, viceprimar de Ungheni.
Nicolae Rusu, președintele unei asociații a proprietarilor de locuințe privatizate din Unghnei, odată a povestit un exemplu. Locatarii casei nr. 9 de pe strada Crestiuc, ca să nu aștepte când se va veni și se va face ordine, au adunat câte 500 de lei, proprietarii de mașini în genere au dat câte 1000, au solicitat susținere de la primărie care și-a adus contribuția și aici s-a efecuat reparație, o miniparcare pentru automobile în fața intrărilor. Drept că acest lucru a avut loc cu câțiva ani în urmă și mai multe exemple asemănătoare nu-și poate aminti. Totodată o scară a refizat să participe la acest proiect. Dar ce părerea are el dacă acest bloc cu 80 de apartamente ar intra în asociația pe care o conduce. „Nu e o idee bună. Nu vor fi doritori. Dacă oamenii un timp nu au plătit pentru nimic, nici acum ni vor dori să plătească asociației din buzunarul lor câte 50 de bani pentru un metru pătrat de spațiu locativ”, consideră el.