Suma de 200 de milioane de lei, promisă agricultorilor pentru diminuarea consecințelor secetei, a fost completată cu încă 100 de milioane de lei din fondul de intervenție a executivului. Decizia a fost luată ieri, 19 august, la ședința Guvernului, transmite IPN.
Ministrul agriculturii, dezvoltării regionale și mediului, Ion Perju, a spus că suma a fost majorată inclusiv după o evaluare mai detaliată a pierderilor de recoltă în sectorul agricol.
Tot astăzi, a fost modificat Regulamentul privind modul de acordare a compensațiilor, procedură considerată de agricultori destul de complicată. „Noi am exclus necesitatea prezentării de către beneficiar a extrasului din Registrul bunurilor imobile sau din Registrul contractelor de arendă. Cei 2800 de lideri agricoli, care vor primi compensații, trebuie să prezinte doar un certificat de confirmare a terenului deținut, eliberat de primării”, a precizat ministrul.
Pentru un hectar însămânțat repetat producătorii agricoli vor primi compensații de 1620 de lei. Pentru un hectar de grâu de toamnă, afectat de secetă – 1500 de lei. Pentru un hectar de orz de tomnă – 1530 de lei. Pentru un hectar de rapiță de tomnă –2100 de lei. Cel mai mult, 3800 de lei, se va da pentru un hectar de căpșuni.
Cererile vor examinate cel mult în două săptămâni.
Ca formă de sprijin, Guvernul va extinde programul de subvenționare a dobânzilor la credite pentru agricultori, a notat ministrul. Va fi instituit moratoriu la controale fiscale pentru întreprinderile agricole până la sfârșitul acestui an.
Premierul Ion Chicu a chemat producătorii agricoli să aprecieze „real și corect” situația. „Cele 300 de milioane de lei, care sunt alocate pentru diminuarea consecințelor secetei, sunt bani de la toți contribuabilii, de la toți oamenii care muncesc în Republica Moldova și plătesc impozite. Lucrul acesta trebuie să fie conștientizat de beneficiarii de compensații”, a subliniat Ion Chicu.
Premierul și-a exprimat speranța că acele compensații pe care le vor primi producătorii agricoli le vor permite să se pregătească pentru semănatul de toamnă, pentru alte lucrări necesare, ca anul agricol nou să fie unul mai reușit.