La 14 februarie s-a născut Marele Poet al Neamului, ce va dăinui în eternitate, Grigore Vieru. Este poetul, care „s-a împarțit între doua lumi, o jumătate a ființei sale a coborăt „mai jos ca iarba”, cealaltă jumătate a rămas pe veci să dăinuie deasupra florilor, printre sufletele noaste.
Gimnaziul Morenii Noi cu predare în limba rusă a consacrat acestui eveniment activitatea extracurriculară cu genericul „Suflet din sufletul neamului meu”. Eleva Victoria Paladiiciuc a relatat despre viața și activitatea poetului.
În continuare elevele claselor a V-IX-a Daria Holeavciuc, Sabina Chilinciuc, Feodora Suman, Sofia Buga, Arina Starosta ne-au impresionat cu prin modul cum au recitat poeziile: „Mă rog”, „Făptura mamei”, „La alba mea căsuță”, „Locuiesc la marginea unei iubiri”, „Legământ”, „ În aceiasi limbă”.
Matvei Voroșan, Margo Eni, Lina Varvariuc, din clsasa a II-a, au pus în scenă în scenă poezia „Boc- Boc- Boc” și elevele Dora Guțul și Victoria Guțul au redat în dialog poezia „Ghicitoare fară sfîrșit”.
Am rămas adânc impresionați de interpretarea cântecului „Casa părintească nu se vinde ”de către elevii clasei a VII-a, care au depus atâta suflet, că ne curgeau lacrimele, noi, maturii, aducându-ne aminte de casele și părinții noștri. Au mai răsunat melodiile „Fuga- fuga”, „Seară albastră”.
Elevii au fost copleșiți de slova poetului adusă în scenă de colegi și moderatoarele Doina Paladiiciuc și Ina Chistol, profesoare de limba română. La finalul activității au răsunat aplauze și pe fața fiecărui matur sau copil luceau zâmbetele de mulțumire pentru acest minunat eveniment. Cineva din ei poate abia acum a descoperit frumusețea poeziei lui Grigore Vieru, cel, care a cântat un lung și nesfârșit dor: dor de mamă, de baștină, dor de neam românesc întregit, un dor nemărginit de toate.