De Ziua Mondială a Cărții și a Dreptului de Autor și a Zilei Profesionale a Bibliotecarilor Liga bibliotecarilor din Republica Moldova de comun cu Biblioteca Națională Moldova tradițional au organizat Gala Laureaților Premiilor GALEX.
Evenimentul este o manifestare importantă în lumea bibliotecară la nivel național, având drept obiectiv promovarea și stimularea activității bibliotecarilor și a persoanelor fizice sau juridice, care prin acțiunile lor susțin activitatea bibliotecii ca structură info-documentară de valoare strategică, fiind cel mai important serviciu civil de stocare și difuzare a informației dintr-o comunitate. Printre cei nominalizați s-a aflat și Nadejda Mihai, directoarea Bibliotecii Publice Raionale „Dimitrie Cantemir” din municipiul Ungheni, care a fost menționată cu titlul „Cel mai bun bibliotecar al anului 2022 din bibliotecile publice teritoriale”.
— Doamnă Mihai, cât de important este un asemenea titlu pentru instituția pe care o gestionați?
— Mulțumesc comisiei că ne-au ales ca cei mai buni în acest an. Premiul dat se datorează și colegelor mele, echipei bibliotecii, care a contribuit prin implicare în diferite proiecte și programe, au muncit pentru a aduce publicului cititor servicii de calitate, fapt pentru care le mulțumesc pentru efortul depus în anu 2022.
— Aș vrea să vă referiți la acele reușite ale instituției, considerent din care s-a decis această nominalizare?
— Pe parcursul celor 42 de ani de activitate în domeniul biblioteconomic am depus efort pentru o permanentă schimbare, acumulând o experiență cu realizări frumoase. Am contribuit considerabil în susținerea activității bibliotecarilor și bibliotecilor publice din rețeaua Ungheni, ce sunt 55 la număr. Am fost mereu cu mâna pe pulsul activităților desfășurate de ele. Ce ține de biblioteca „Dimitrie Cantemir, a-și vrea să menționez că instituția propune anual peste 38 de servicii tipice, documentare, informaționale, electronice, comunicative. În acest context se ține cont de preferințele și necesitățile utilizatorilor.
— Prin ce a fost remarcabil anul 2022, care au fost acele rezultate palpabile, urmare implicării bibliotecilor?
— În activitatea lor bibliotecile noastre au fost construite parteneriate comunitare strânse atât la nivelul bibliotecilor teritoriale, cât și la nivelul bibliotecii raionale. Astfel, în colaborare cu Asociația Centrul Român pentru Inovație în Dezvoltare Locală, Fundația „Progress”, am implementat proiectele „Echilibru de gen la bibliotecă” și ,,Scriem cu responsabilitate, acționăm pentru comunitate”. Am contribuit la dezvoltarea serviciilor inovative ca bază pentru dezvoltarea comunităților prin promovarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă 2030 în cadrul proiectului educational „Biblioteca verde – Să trăim sustenabil”. O atenție importantă am acordat aprofundării rolului bibliotecii de garant al memoriei locale: Ungheni-560 de ani de la prima atestare documentară; Proiectul „Personalități unghenene”.
— Din câte cunoaștem biblioteca s-a încadrat activ și în susținerea refugiaților din Ucraina. În acest sens care a fost și mai este rolul bibliotecii?
— Luând în calcul că anul 2022 a fost un an al crizei refugiaților din Ucraina biblioteca s-a mobilizat în susținerea lor prin implicare în organizare de activități și servicii. De exemplu, problema globală de eficiența energetică a fost o nouă provocare pentru biblioteci. În această vedere bibliotecarii au contribuit la înregistrarea asistată a consumatorilor casnici din comunitate în sistemul informațional „Vulnerabilitate energetică”. De asemenea, prin intermediul unui proiect la bibliotecă, a fost creat un spațiu sigur pentru copii refugiaților. Nu în ultimul rând, pentru ei sunt organizate diverse activități de promovare a lecturii ca bază pentru cunoaștere și dezvoltare. Un exemplu în acest sens sunt și proiectele: „Citim împreună fără frontiere” și „Bibliotecile aduc schimbarea în comunitate în timpul crizei refugiaților”.
— Biblioteca este locul unde se adună comunitatea, aici sunt frecvente întâlnirile cu scriitorii și alte personalități de valoare. Numiți câteva din ele.
— Anul 2022 a fost productiv în acest sens. Atât în format fizic, cât și virtual am avut activități cu așa personalități notorii ca Iulian Filip, Ghenadie Râbacov, Dumitru Crudu, Irina Nechit Octavian Țîcu și alții. O activitate de amploare a fost și cea cu genericul „Ungheni la ceas aniversar”, dedicată împlinirii celor 560 de ani de la fondarea municipiului Ungheni, la care au fost invitate personalități, care pe parcursul anilor au contribuit la dezvoltarea orașului Ungheni. Deja a devenit o tradiție întâlnirile la compartimentul „Oamenii de lângă noi”, întâlniri la care sunt invitate persoane interesante și creative, care sunt deosebite prin ceia ce realizează.
— Pe lângă activitățile literar-artistice, distractive și de deservire a utilizatorilor care alte munci le îndeplinesc colaboratorii bibliotecii?
— Se duce un lucru de activitate și cercetare editorială, se studiază lucrul biblioteconomic de comun cu specialiștii Bibliotecii Naționale, se fac cercetări bibliografice, de marketing. Bibliotecarii noștri participă la cursuri de formare, activități profesionale, reuniuni metodologice zonale și republicane.
— Ce își propune pe viitor să realizeze biblioteca?
— Un accent aparte tindem să fie pus pe digitalizarea serviciilor de bibliotecă și anume constituirea cataloagelor electronice ce ne-ar permite satisfacerea mai rapidă a cerințelor utilizatorilor. Pentru a imortaliza istoria bibliotecilor sătești dorim să creăm o lucrare documentară care ar elucida parcursul bibliotecilor sătești de la fondare și până în prezent.