În prezent în raionul Ungheni decurge recoltarea în masă a strugurilor de pe cele 1400 de hectare cultivate cu viță-de-vie, dintre care plantații tinere pe circa 500. Cei 20 de producători de struguri se confruntă astăzi cu probleme la comercializarea producției crescute. Fiecare agent economic din această ramură este în căutare febrilă a pieței de desfacere.
Tudor Șeptelici, șef adjunct, Direcția Raională Agricultură și Alimentație, ne aduce la cunoștință că acum recoltarea strugurilor se desfășoară pe toate masivele. Dânsul menționează: ”Anul acesta este foarte bun din punct de vedere a acumulării zahărului în struguri. Roada este destul de bogată, se recoltează cam 15 tone la hectar. Ce ține de protecție, vreau să spun că seceta a favorizat dezvoltarea bolilor și vătămătorilor, dar când au dat ploile bobițele au început să crape. Deși intemperiile și-au spus cuvântul, 60-70% de struguri sunt calitativi, sunt buni de vânzare sau depozitare, restul ce rămân merg la procesare. Avem contract încheiat cu fabrica de vin din Brătuleni și cred că aici vor fi primiți struguri din tot raionul”.
Gheorge Alcaz, care se ocupă cu viticultura de 15 ani, spune că anul curent a fost unul mai dificil pentru ramură. ”Mai întâi via a fost atinsă de îngheț, iar mai apoi au venit seceta și vătămătorii. Când s-au început ploile acide de toamnă, butucul a absorbit multă apă și au început să crape boabele. Totuși e un an bun, roadă este destul de multă, problematic însă este că viticultorii nu au unde să o vândă. Eu, de exemplu, am frigider și am depozitat-o acolo”, menționează acesta. Producătorul a mai ținut să adauge că factorul politic, între est și vest, totuși se răsfrânge și asupra posibilității de a comercializa roada.
Constrânși de condițiile climaterice producătorii angajează muncitori sezonieri pentru a minimaliza pierderile de roadă. Uliana Ursu din satul Unțești, bunăoară, spune, că munca la sezon pentru ea este o salvare: „Avem copii mici și bani nu ne ajung. În acest an munca la culesul strugurilor este mai migăloasă, deoarece ciorchinii cu bobițele stricate trebuie separați de cei buni. Dacă în ceilalți ani culegeam mai multe lăzi, acum pot face mai puține, dar ne descurcăm”.
Viticultorii speră ca în două-trei săptămâni să termine culesul strugurilor.