Unitatea administrativă-teritorială (raion) de model sovietic Ungheni a fost instituită cronologic în august 1940, după ocupația sovietică a Basarabiei. Originea toponimică a unității respective decurge de la numele centrului de reședință – Ungheni. Din punct de vedere istoric este atestat documentar la 20 august 1462, așezarea pe ambele maluri ale Prutului. De menționat, că localitatea Ungheni, temporar și după ocupația țaristă din 1812, cu revenire în perioada interbelică, a făcut parte administrativ-teritorial din județul Iași, vechea capitală a Moldovei.
Astăzi raionul Ungheni este amplasat geografic în partea central-vestică a Republicii Moldova, latitudinea 470 15’ 26. 64’’, nord, longitudine 270 53’ 04. 20’’ est. Are ca vecini raioanele Nisporeni, Călărași, Telenești, Sângerei și Fălești. În partea de Vest se mărginește cu râul Prut, care constituie frontiera de stat cu România, iar din 2007 este frontiera cu Uniunea Europeană. Cu unele modificări teritoriale, r. Ungheni a existat până în anul 1998. În urma reformei administrativ-teritoriale judicioasă la acel moment, Ungheni devine centru județean, incluzând și raioanele Nisporeni și Călărași. Din 2003, în urma lichidării neîntemeiate a județelor de către guvernarea comunistă, Ungheni revine la vechiul statut de raion. În prezent suprafața lui totală este 108,3 mii ha din care 49,9 mii constituie terenuri agricole, 28,8 mii ha păduri, iar 4,7 mii ha ocupă resurse acvatice.
Relieful r. Ungheni se caracterizează prin zone cu dealuri joase în temei, văi largi, lunca cursului mijlociu a r. Prut ce face parte din podișul Moldovei Centrale. Structuri geografice, care formează teritoriul actual al raionului Ungheni, în linii mari sunt Câmpia colinară a Prutului, Stepa Bălților și Podișul Bâcului. Câmpia colinară a Prutului, care se desfășoară de la Nord spre Sud peste toată partea de Vest a raionului, formează o unitate naturală distinctă, prin mijlocul căreia trece Prutul, formând o depresiune prin care circulă curenți de aer umed. Stepa Bălțului se așterne peste jumătatea de Nord a raionului. Structura morfologică a acesteia reprezintă un relief plat, ușor colinar, neîmpădurit. Solul conține un strat bogat de ciornoziom, ce îl face benefic pentru agricultură.
Bonitatea medie a terenurilor agricole după structura solului e de 61 de puncte. Partea de Est a raionului este ocupată de Podișul Bâcului. În partea de Vest a acesteia se reliefează un masiv deluros, care se întinde de la sud la nord, paralel cu Prutul. Înălțimea sa o atinge dealul Bălănești (429,5 m.), iar la nord de Cornești, spre Bălți se întâlnește piscul Măgura, al doilea ca înălțime în Moldova (428 m.). Când e senin, se poate privi municipiul Iași (România) și întreaga stepă a Bălților. Podișul Bâcului mai este și obârșia mai multor afluenți ai râului Prut, cât și ai Nistrului. Pe teritoriul raionului Ungheni aceștia sunt: Gârla Mare, Vladnicul, Delia, Valea Mare, Băilești, Sărata, care își varsă apele zgârcite în râul Prut. De cealaltă parte a dealurilor, spre Nistru își duc apele Bâcul și Cula.
În general rețeaua hidrologică este reprezentată în primul rând de r. Prut, care străbate raionul pe o lungime de 80,3 km, în trecut apele sale potabile erau incontestabile descrise și de D. Cantemir în operele sale. Urmează cei 9 afluenți, descriși mai sus, plus 132 de lacuri. Pentru localitățile rurale apele subterane sunt principala sursă de apă potabilă de uz gospodăresc în prim plan cele 70 de fântâni arteziene și 67 de izvoare.
Clima este temperată-continentală ca și în întreaga republică. Iarna este blândă și scurtă, vara călduroasă și lungă. Temperatura medie anuală a aerului este pozitivă și oscilează între plus 8 grade și 9 grade Celsius. Cantitatea medie anuală de precipitații oscilează între 380 – 350 mm.
Pe înălțimile de la Rădenii Vechi crește fagul, specie central-europeană, arealul de răspândire a căruia sfârșește spre est de Podișul Bâcului.
Frumusețea acestei specii, raritatea ei au determinat autoritățile statului să-i atribuie pădurii de fag de la Rădeni (vizitată des de M. Sadoveanu) statutul de rezervație naturală ”Plaiul Fagului”. Aceasta impresionează prin abundența și frumusețea peisajelor, a poienilor fascinante și a lacurilor. Întregul areal este un adevărat muzeu sub cerul liber. Aici se întâlnesc peste 77 de specii de plante rare, iar fauna este reprezentată de peste 200 de specii.
După datele recensământului din 2014, populația raionului Ungheni constituia 117,4 mii de locuitori, densitatea medie pe 1 kilometru pătrat fiind de 108 persoane. Ponderea populației aptă de muncă 61,8% din total. Menționăm, că populația raionului e în scădere în 2014 față de recensământul din 2004 cu 8,6%. localități în total 74, 2 orașe (Ungheni și Cornești), 31 de comune și 41 de sate.
Astfel, considerăm că aici există condiții naturale și umane, care au favorizat continuu viața omului din cele mai vechi timpuri… până în prezent.