La IMSP Spitalul Raional Ungheni din septembrie se prestează un serviciu nou de asistență medicală – „Tratament operator pentru cataractă”. Pot beneficia toate categoriile de pacienți eligibili. Asigurații – din fondurile CNAM, neasigurații – contra plată. Până la această dată s-au făcut mai mult de 60 de operații. La moment medicii din IMSP Spitalul Raional Ungheni, Diana Puiu și Vadim Popovici, se instruiesc, operează împreună cu medicii Sergiu Andronic – medic oftalmolog, doctor în științe medicale și Valeriu Cușnir – medic oftalmolog cu numeroase instruiri peste hotare, fiind cei mai apreciați medici din Republica Moldova.
Implementarea noului serviciu a fost posibil după o muncă îndelungată de achiziție a echipamentelor și consumabililor noi și de calitate în industria oftalmologică. Am discutat cu Stela Harabagiu, medic oftalmolog din cadrul secției consultative a IMSP Spitalul Raional Ungheni. Ea ne-a oferit mai multe detalii despre ce înseamnă această afecțiune.
— Ce este cataracta și cum afectează vederea unei persoane?
— Cataracta este o afecțiune oftalmologică prin care cristalinul își pierde treptat transparența, devenind opac. Majoritatea cazurilor de cataractă sunt asociate cu îmbătrânirea, opacifierea cristalinului începând de la vârsta de 40 – 50 de ani. Până la 80 de ani, mulți vârstnici dezvoltă această afecțiune. Unele persoane sunt mai expuse riscului de a dezvolta cataractă. De exemplu în următoarele cazuri: antecedente în familie; fumat sau expunere la fum; administrarea pe termen lung a corticosteroizilor; expunere îndelungată la lumina soarelui, fără protecția corespunzătoare a ochilor; existența unor leziuni oculare; intervenții chirurgicale la nivelul ochilor (de exemplu, o vitrectomie); radioterapie, la pacienții cu cancer; glicemie ridicată (diabet); obezitate; hipertensiune; inflamarea sau rănirea ochiului; intervenție chirurgicală la nivel ocular; consum excesiv de alcool.
— Care sunt simptomele și manifestările afecțiunii de cataractă?
— Deși simptomele pot varia de la un pacient la altul, în general, aceștia se confruntă cu: vedere neclară sau încețoșată; sensibilitate la lumina sau perceperea unor halouri; vedere slabă pe timp de noapte sau nevoia de mai multă lumină în timpul lecturii; vedere dublă la ochiul afectat; deteriorarea capacității de a percepe culorile, acestea devenind terne, lipsite de strălucire sau căpătând o tentă gălbuie; miopie accentuată și schimbare mai frecventă a dioptriilor.
— Ce măsuri trebuie să ia pacienții care au primit un astfel de diagnostic?
— Să meargă la oftalmolog anual dacă au peste 65 de ani sau la fiecare doi ani dacă sunt mai tineri. Neapărat e necesar să-și protejeze ochii de razele ultraviolete, pentru aceasta le recomandăm să poarte pălării și ochelari de soare care să blocheze cel puțin 99% din radiația solară. Dacă sunt fumători, atunci trebuie să renunțe la fumat, deoarece acesta este un important factor de risc pentru cataractă. Atunci când citesc sau fac orice altă activitate trebuie să folosească o lumină mai puternică sau o lupă ar putea fi de ajutor. Pacienții ar trebui să folosească ochelari sau lentile de contact cu dioptrii corespunzătoare și evident să ia în considerare o operație pentru cataractă, dacă simptomele încep să interfereze cu activitățile de zi cu zi.
— Cum poate fi tratată cataracta?
— Intervenția chirurgicală este singura opțiune pentru îndepărtarea cataractei și restabilirea vederii normale. În cazul pacienților ale căror simptome nu sunt însă îngrijorătoare, operația nu este obligatorie. În astfel de situații, schimbarea dioptriilor de la ochelari sau a lentilelor de contact poate contribui la îmbunătățirea vederii. Pe parcursul intervenției chirurgicale, oftalmologul va îndepărta cristalinul opacifiat și îl va înlocui apoi cu un implant intraocular de cristalin (IOL). Acesta constă într-un cristalin artificial care va prelua funcțiile cristalinului natural. Dacă vă faceți griji în privința gradului de siguranță al intervenției chirurgicale, trebuie să știți că aceasta este una dintre cele mai sigure și mai frecvente operații din sfera oftalmologiei și că la majoritatea pacienților nu prezintă complicații. Tehnologia de astăzi este extrem de avansată, făcând ca operația de cataractă să dureze doar câteva minute. Se face cu anestezie locală, fără internare și nu este dureroasă. Recuperarea vederii este de cele mai multe ori spectaculoasă. Operația cu ultrasunete (facoemulsificarea), cu implant de cristalin artificial foldabil (pliabil) este cea mai modernă metodă de tratament, efectuându-se printr-o incizie (tăietură) atât de mică încât nu este nevoie de sutură (cusătură).
— Cum se recuperează pacienții după o intervenție chirurgicală la cataractă?
— După intervenția chirurgicală, puteți resimți o ușoară durere și disconfort. Medicul vă poate recomanda un calmant pe care să-l administrați în primele 24 – 48 de ore de după operație. Perioada de recuperare completă variază între 4 și 8 săptămâni, dar îmbunătățirea acuității vederii va fi vizibilă mai curând de atât. Oftalmologul va oferi indicații despre momentul optim în care vă veți putea relua activitățile obișnuite. Vederea după operație depinde de starea inițială a ochiului. Există boli și afecțiuni care reduc pronosticul: glaucom, diabet zaharat, distrofie retiniană, opacități corneene, miopie ridicată. Dar asta nu înseamnă că în astfel de cazuri nu este necesară efectuarea operației. Cataracta nu trebuie lăsată niciodată netratată. Chirurgia cataractei garantează un rezultat permanent și definitiv.