În contextul eforturilor constante pentru modernizarea sistemului de sănătate din Moldova, o schimbare semnificativă și anticipată este implementarea sistemului informațional eRețeta pentru medicamente și dispozitive medicale compensate. Această tranziție marchează o evoluție importantă în accesul pacienților la medicamente și dispozitive medicale, eliminând necesitatea rețetelor pe hârtie și facilitând procesul de prescriere și eliberare. Am discutat la acest subiect cu Ștefan Sîrbu, directorul Agenției Teritoriale Vest a Companiei Naționale de Asigurări în Medicină despre impactul acestei schimbări, măsurile luate pentru a asigura o tranziție lină și informarea adecvată a populației despre noile proceduri și beneficii.
— Ce servicii medicale sunt acoperite de polița de asigurare medicală?
— Gama de servicii medicale care este acoperită de asigurarea medicală obligatorie este inclusă în Programul unic elaborat de către Ministerul Sănătății în colaborare cu CNAM. Acesta cuprinde lista maladiilor şi stărilor care necesită asistenţă medicală, precum şi stabileşte volumul asistenţei acordate persoanelor asigurate de către instituţiile medico-sanitare. Programul unic include un spectru foarte larg de servicii medicale ce sunt acordate populației, începând de la asistența medicală urgentă prespitalicească, serviciile medicului de familie și până la servicii de înaltă performanță, cum ar fi tomografia computerizată, rezonanța magnetică nucleară. Asigurarea medicală obligatorie acoperă și serviciile medicilor specialiști, inclusiv asistența stomatologică, serviciile acordate în spital (cazare, alimentație, servicii de diagnosticare și tratament, inclusiv chirurgical etc.), îngrijiri medicale comunitare și la domiciliu, îngrijiri paliative.
— Ce măsuri sunt luate de CNAM pentru a asigura accesul rapid și eficient al asiguraților la servicii precum tomografia computerizată și RMN-ul, având în vedere problemele semnalate referitoare la timpul de așteptare îndelungat în rânduri?
— Obiectivul CNAM este să asigure dreptul persoanei asigurate la servicii medicale de calitate în baza contratelor care sunt încheiate cu prestatorii de servicii medicale. Astfel, volumul de servicii medicale de înaltă performanță pentru persoanele asigurate crește de la an la an. Începând cu anul 2023, acestea sunt contractate în baza unei noi strategii, ce asigură un mai mare acces la serviciile respective, timp mai redus de așteptare și prestarea lor cât mai aproape de domiciliul beneficiarului, asigurându-se concomitent calitatea necesară. Aceste servicii de înaltă performanță (tomografie computerizată, rezonanță magnetică nucleară, colonoscopie, endoscopie, investigații de laborator, medicină nucleară, imagistică medicală, ecocardiografie, investigații de radiodiagnostic, coronarografie) sunt procurate per programe ce corespund serviciilor din anexa nr. 5 a Programului unic al asigurării obligatorii de asistență medicală (AOAM). Totodată, contractarea și evidența investigațiilor de înaltă performanță este efectuată doar prin intermediul Sistemului informațional „Raportarea și evidența serviciilor medicale” (SIRSM), ceea ce la fel contribuie la asigurarea și facilitarea accesului la aceste servicii. Mai mult decât atât, pentru ca pacienții oncologici să aibă acces mai rapid și eficient la servicii precum tomografia computerizată și RMN, în anul 2022 a fost creat programul „Pacientul Oncologic”. Acești pacienți sunt monitorizați special și medicii specialiști sunt în drept să scrie bilete de trimitere pentru serviciile sus- menționate la instituțiile medicale specializate, iar în consecință timpul de așteptare al pacienților oncologici pentru aceste servicii s-a redus de la 45 la 7-14 zile.
— Există planuri sau inițiative pentru extinderea capacității de diagnostic și tratament în sistemul medical, astfel încât să se reducă timpul de așteptare pentru investigațiile medicale importante?
— Extinderea capacității de diagnostic și tratament în sistemul medical este direct legată de investițiile și dotarea centrelor medicale, a spitalelor cu aparataj modern și în număr suficient.
CNAM împreună cu Ministerul Sănătății, precum și alte structuri responsabile ale statului, de exemplu fondatorii (administrațiile publice locale de nivel I și II ) depun eforturi pentru a susține financiar aceste procese. Un exemplu elocvent este crearea și susținerea centrelor pentru acordarea asistenței medicale pacienților cu accident vascular cerebral (AVC), inclusiv în centrele raionale, care vor asigura servicii de calitate și în timp optim pentru salvarea vieților omenești.
— Cum sunt gestionate situațiile de urgentă și cazurile critice în ceea ce privește accesul la serviciile medicale specializate, în contextul timpului de așteptare prelungit pentru anumite investigații?
— Reușita gestionării situațiilor de urgentă și cazurilor critice sunt nemijlocit legate de capacitatea prestatorului de servicii medicale de a acorda asistență medicală de calitate, având în dotare echipament modern. Procesul de dotare cu aparataje performante de diagnostic și în număr suficient este unul continuu, iar Ministerul Sănătății împreună cu CNAM depun eforturi să-l accelereze.
— Se iau în considerație parteneriate sau colaborări cu alte instituții medicale sau private pentru a asigura un acces mai rapid și mai eficient la serviciile medicale de diagnostic mai avansat?
— CNAM este deschisă să colaboreze cu toți prestatorii de servicii medicale, indiferent de forma de activitate sau statutul juridic. Compania încheie contracte atât cu prestatori publici, cât și privați. Pentru anul 2024 au fost încheiate contracte de acordare a asistenței medicale populației cu prestatori publici și privați de servicii medicale.
Este important de menționat că prestatorul de servicii medicale trebuie să se încadreze în anumite cadre legale contractuale și anume: să fie acreditat, autorizat sanitar și inclus în Nomenclatorul prestatorilor de servicii medicale. Prioritate în procesul de contractare vor avea prestatorii de servicii medicale care vor întruni una sau mai multe condiţii speciale de contractare. Unele din condițiile speciale sunt oferirea serviciilor medicale unice care nu sunt prestate de alți prestatori de servicii medicale şi care sunt incluse în serviciile acoperite în cadrul AOAM, precum și oferirea unei reduceri la tarifele pentru volumele contractuale negociate în procesul de contractare cu prestatorii de servicii medicale.
— Care sunt progresele sau îmbunătățirile realizate în ceea ce privește infrastructura și echipamentele medicale destinate investigațiilor de diagnostic, în scopul reducerii timpului de așteptare pentru pacienți.
— CNAM, conform statutului, achiziționează servicii medicale. La rândul lor, prestatorii trebuie să fie dotați cu echipamentul necesar. Infrastructura și dotarea cu echipament medical este o prerogativă a fondatorului instituției medicale de comun cu Ministerul Sănătății. CNAM oferă însă posibilitatea prestatorului public de servicii medicale să acceseze fondul de dezvoltare și modernizare, care în anul 2024 constituie 50 mln lei. În anul 2023, două instituții arondate AT Vest a CNAM au beneficiat în bază de concurs de proiecte de 3,3 mln lei din acest fond. Totodată, prestatorii contractați pot să utilizeze economiile efectuate din suma contractului pentru îmbunătățirea infrastructurii și procurarea echipamentelor medicale, care au alcătuit pe instituțiile arondate AT Vest cca 6 mln lei în anul 2023.
— Ce acțiuni sunt întreprinse pentru a educa și informa populația despre procedurile și politicile care pot contribui la reducerea timpului de așteptare în sistemul de sănătate, cum ar fi programarea prealabilă a consultaților și investigațiilor.
— CNAM încurajează cetățenii să facă programare la medic prin una din modalitățile disponibile. Aceasta poate fi prin apel telefonic, prezentarea la registratura instituției medicale, dar și on-line prin intermediul sistemului informațional automatizat (SIA AMP) https://sia.amp.md/. În cadrul campaniilor organizate de CNAM în fiecare an, cetățenii sunt informați despre drepturile și obligațiile pe care le au în sistemul de asigurare medicală obligatorie, inclusiv despre pașii de accesare a serviciilor medicale la diferite niveluri de asistență medicală.
— Se vehiculează că nu se vor mai elibera rețete compensate pe hârtie, că va fi totul în format online, pacientul va trebui să meargă cu buletinul la farmacie și acolo i se vor da medicamentele. E adevărat?
— Într-adevăr, începând cu 1 aprilie 2024, va fi implementat sistemul informațional „eRețeta pentru medicamente și dispozitive medicale compensate”, care va permite excluderea rețetelor pe suport de hârtie. Medicul cu drept de prescriere va completa online rețeta în sistemul informațional, iar pacientul va putea ridica produsele farmaceutice din orice farmacie contractată de CNAM, la prezentarea prezentarea buletinului de identitate.
— Cum va influența această schimbare experiența pacienților în obținerea medicamentelor compensate?
— Obiectivul implementării sistemului informațional eReteta este reducerea timpului de așteptare a pacientului la medicul cu drept de prescriere, precum și excluderea necesității rețetelor pe hârtie care pot fi pierdute sau greu înțelese. Digitalizarea procesului de prescriere a medicamentelor și dispozitivelor medicale compensate prevede un șir de reguli noi. Astfel, pacienții vor avea acces mai ușor la rețete, deoarece va fi extins dreptul de prescriere a produselor farmaceutice compensate pentru mai multe categorii de medici, și anume: toți medicii din cadrul asistenței medicale specializate de ambulatoriu, medicii specialiști din cadrul unităților de primiri urgențe, medicii care prestează servicii de îngrijiri comunitare la domiciliu și îngrijiri paliative la domiciliu. Totodată, au fost introduse prevederi noi și la eliberarea medicamentelor şi dispozitivelor medicale compensate. Astfel, valorificarea reţetei electronice va avea loc per poziţie de medicament sau dispozitiv medical şi se va confirma cantitatea eliberată, suma compensată şi cea achitată de pacient. De asemenea, pacientul va putea valorifica rețeta electronică la farmacie de mai multe ori (pe parcursul a trei vizite la farmacie). Mai mult decât atât, medicamentele și dispozitivele compensate prescrise vor putea fi ridicate de la farmacie de către o persoană împuternicită de pacient. În cazul situațiilor excepționale (pandemii, război, cataclisme), accesul la prescripția medicală nu va fi limitat.
— Ce măsuri sunt luate pentru a asigura că pacienții sunt informați și pregătiți corespunzător pentru tranziția către sistemul online de eliberare a rețetelor ?
— Acest sistem a fost testat pe parcursul ultimelor luni, concomitent cu instruirea medicilor cu drept de prescriere și a farmaciștilor din toate raioanele țării. CNAM a informat prin comunicate, postări, întruniri cu jurnaliștii, interviuri radio/TV despre aceste activități, despre beneficiile implementării eRețeta. De asemenea, odată cu lansarea acestui sistem informațional, va fi demarată și o campanie de informare a populației. Pe lângă aceste acțiuni și campanii de informare, pacientul nemijlocit va fi informat în momentul când medicul cu drept de prescriere îi va completa rețeta online și apoi va fi direcționat la farmacie, unde, cu buletinul de identitate, va ridica medicamentele sau dispozitivele medicale compensate.