Calitatea de stat candidat la aderare la Uniunea Europeană și cea de membru CSI nu se exclud. Este opinia directorului executiv IPRE, Iulian Groza, potrivit căruia Republica Moldova își va menține statutul de membru CSI atât timp cât acest lucru va fi avantajos din punct de vedere strategic. De cealaltă parte, expertul IDIS Viitorul, Igor Munteanu, spune că după agresiunea militară a Rusiei în Ucraina, Republica Moldova ar trebui să părăsească CSI, organizație pe care o califică drept lipsită de prestigiu, notează IPN.
Potrivit directorului executiv IPRE, retorica promovată în spațiul public privind necesitatea renunțării la calitatea de membru CSI, după obținerea statutului de candidat la aderare, este una falsă. Iulian Groza spune că Republica Moldova trebuie să beneficieze de avantajele pe care le oferă atât Estul, cât și Vestul.
„Și până, iar dacă acest lucru va fi avantajos și după aderare, Republica Moldova poate fi membră CSI. CSI nu este un bloc comunitar, este organizație regională și cele două calități nu se exclud. Așa cum Republica Moldova este membră GUAM, acum CSI nu ne oferă niciun fel de avantaj din cauza acestui război, dar ne oferă legături importante cu alte state pe care am putea să le menținem. Nu există niciun fel de contrapunere între CSI și UE, și nu ar trebui să existe niciun fel de încercare de a induce ideea că aceste două lucruri contravin unul altuia. Republica Moldova va fi parte CSI atât timp cât acest lucru va fi avantajos din punct de vedere strategic”, a spus Iulian Groza în cadrul emisiunii „Rezoomat cu Ileana Pîrgaru” de la RliveTV.
De cealaltă parte, expertul IDIS Viitorul, Igor Munteanu, califică CSI drept o organizație care încearcă să promoveze doar interesele Rusiei și care, prin ineficiența ei, devine inutilă pentru Republica Moldova.
„În primul rând, este vorba despre o chestiune de prestigiu. Statele baltice au renunțat solidar la calitatea de membru CSI, pentru că nu era prestigios să faci parte din acest grup. După acest război, trebuie de reconsiderat apartenența noastră la unele organizații. Întotdeauna au existat forțe în Republica Moldova care s-au opus apartenenței noastre la CSI, pe de o parte, din cauza randamentului scăzut al acestei organizații, pe de altă parte, pentru că CSI este dominată de interesele Federației Ruse și nu există un tratament al forțelor egale”, a spus expertul IDIS Viitorul, Igor Munteanu.
Republica Moldova este stat membru CSI din 1994. Potrivit Ministerului Finanțelor, în 2022 țara achită cote de membru față de 69 de organizații internaționale și regionale. Pentru asigurarea angajamentelor financiare anuale obligatorii ale Republicii Moldova, pentru organizațiile internaționale parlamentare sunt alocate 6 milioane de lei, pentru instituțiile internaționale – 50,7 milioane lei, iar pentru organizațiile CSI – 5,6 milioane lei.