Subvenții mai mari pentru producătorii agricoli asigurați de riscuri, iar unele categorii de fermieri vor primi alocații în premieră. Subvenția pentru producătorii asigurați de riscuri se va majora cu 100 de mii de lei. Astfel, alocația va constitui 400 de mii de lei și va fi un plafon unic pentru toți agricultorii. Recent guvernul a aprobat o serie de modificări cu privire la modul de repartizare a mijloacelor financiare din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural.
Documentul prevede alocarea anuală a cel puțin 5% din valoarea totală a fondului pentru finanțarea proiectelor mici de start-up inițiate de tineri și femei fermieri. De asemenea, va spori și mărimea sprijinului financiar acordat pentru trecerea la agricultura ecologică de la 1500-3000 lei pentru primul an de conversie și de la 2000 la 3500 lei pentru al doilea an per familie de albine, în perioada de trecere la producția bio.
Potrivit lui Valeriu Botnari, șeful serviciului teritorial Ungheni al Agenției de plăți și subvenții pentru agricultură, în anul trecut în raion au fost subvenționați 48 de producători agricoli, iar suma subvenționării a constituit 5 milioane 510 mii de lei. Subvențiile au fost prevăzute pentru agricultori, care au investit în tehnică agricolă, sisteme de irigare, industria de procesare, creșterea pomușoarelor. ”Referitor la producătorii de producție ecologică nimeni nu a fost subvenționat, deoarece nu avem asemenea producători. Întrucât acest proces cere multă competență, muncă și resurse, agricultorii aleg să crească producția cu ajutorul chimicalelor și fertilizanților”, concretizează Botnari.
”Ce ține de inițierea unei afaceri în agricultură de către tineri și femei fermieri până la moment este doar o singură cerere”, menționează Valeriu Botnari. La capitolul asigurare a terenurilor agricole și altor bunuri, acesta spune că foarte puțini fermieri fac acest lucru: ”În raion doar 2-3% din terenuri sunt asigurate, numai doi producători agricoli și-au asigurat șeptelul de animale de eventuale riscuri și calamități”. Vasile Moraru din Ungheni, care se ocupă cu pomicultura, spune că asigurarea terenurilor de calamități ar fi un lucru necesar, numai că aceasta presupune anumite investiții și formalități. Din acest considerent, de multe ori agricultorii lasă totul la mila domnului.