Republica Moldova va primi de la Banca Mondială un împrumut de 40 de milioane de dolari pentru a îmbunătăți serviciile de reabilitare și pentru a investi în consolidarea capitalului uman. Consiliul Directorilor Executivi al Grupului Banca Mondială a aprobat acest împrumut în cadrul proiectului „Modernizarea și îmbunătățirea serviciilor de reabilitare”. Scopul este de a sprijini eforturile țării de a reforma serviciile de sănătate, de a păstra capitalul uman și de a oferi cetățenilor posibilitatea să beneficieze de practici de nivel internațional în gestionarea bolilor netransmisibile, transmite IPN.
Banca Mondială în Moldova precizează că în țară se înregistrează una dintre cele mai înalte rate ale mortalității premature din cauza bolilor netransmisibile, determinată în mare parte de bolile cardiovasculare, care au provocat 37% din decesele înainte de vârsta de 70 de ani în 2019. În 2022, Organizația Mondială a Sănătății estima că 1,6 milioane de cetățeni din Republica Moldova sufereau de cel puțin o afecțiune care ar necesita servicii de reabilitare. Prin urmare, se pot face multe pentru a preveni și gestiona bolile netransmisibile, de la asigurarea accesului pacienților la medicamente pentru hipertensiune, sprijinirea lor pentru a trăi o viață mai sănătoasă, până la accesul la îngrijiri de urgență și servicii de reabilitare, astfel încât să se poată recupera mai repede.
„Printr-o combinație de investiții în infrastructură și activități de prevenire în cadrul instituțiilor de asistență medicală primară, această colaborare dintre Guvern și Banca Mondială are drept scop asigurarea faptului că mai puțini cetățeni vor fi afectați în mod negativ de boli netransmisibile”, a declarat Inguna Dobraja, directoare de țară a Băncii Mondiale în Republica Moldova. De asemenea, potrivit ei, se va ușura povara financiară asupra pacienților care au nevoie de servicii de urgență și de reabilitare ca urmare a unor probleme grave de sănătate.
Un element de bază al proiectului este de a oferi posibilitatea unui tratament în timp util al accidentelor vasculare cerebrale și al atacurilor de cord, în primele ore critice ale unui episod, și de a oferi posibilitatea pacienților să acceseze ulterior servicii de reabilitare pentru a le permite să revină la locul de muncă și la viața de familie. În plus, proiectul va sprijini, activități critice în asistența medicală primară și la nivelul populației pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la bolile netransmisibile și pentru a preveni probabilitatea unor evenimente catastrofale.
Proiectul va contribui la consolidarea și operaționalizarea noii viziuni a Guvernului pentru serviciile de reabilitare și susținerea regionalizării îngrijirilor oferite. Planurile Republicii Moldova de îmbunătățire a serviciilor de îngrijire ca urmare a accidentelor vasculare cerebrale, cardiace, precum și a serviciilor de reabilitare pentru categoriile vulnerabile vor îmbunătăți capitalul uman și vor asigura faptul că cetățenii și familiile din întreaga țară pot beneficia de îngrijiri de calitate superioară. Acest lucru se va realiza și prin consolidarea serviciilor digitale, astfel încât pacienții din zonele greu accesibile să poată beneficia de asistență medicală fără a fi nevoiți să călătorească pe distanțe lungi.
De la momentul aderării Republicii Moldova la Banca Mondială în 1992, peste 2,1 miliarde de dolari au fost alocate unui număr mai mare de 70 de operațiuni în țară. În prezent, portofoliul Băncii Mondiale include 11 proiecte active, cu un angajament total de 602,9 milioane de dolari SUA.