Interviu cu Igor Vrănescu, şeful Inspectoratului de Poliţie Ungheni (IPU)
— În luna martie aţi fost numit în această funcţie. Cum vă simţiţi în noul post?
— Sunt unele diferenţe specifice activităţii. Acum gestionez cauzele penale şi cele contravenţionale, contactez cu populaţia.
— În declaraţia de avere pentru anul 2013 aţi menţionat apartament în Ungheni, terenuri agricole. Automobil nu aveţi?
— Nu am automobil, iar terenul este cota oferită soţiei de către părinţii ei. Apartamentul l-am procurat în 2012. Deşi se află în centrul oraşului, nu e unul luxos. Automobilul de la IPU îl folosesc în interes de serviciu.
— Cum se prezintă poliţiştii de la inspectorat?
— Pot să mă expun după rezultatele înregistrate. Au fost descoperite 75,4% din infracţiuni, media pe republică fiind 63%. Descoperirea omorului recent de la Zăzulenii Noi se datorează profesionalismului pe care îl demonstrează poliţiştii. În 2015 s-a majorat numărul de tâlhării, cazurile de violenţă în familie, traficul de fiinţe umane, violurile. În schimb au scăzut furturile, jafurile, omorurile. În oraşul Ungheni se comit mai multe cazuri de furturi de locuinţe, contrabandă, iar la sate persistă violenţa în familie. Femeile sunt cel mai des maltratate în familii.
— Sunteţi satisfăcut de condiţiile de muncă ale poliţiştilor?
— Am fost dotaţi cu automobile noi de serviciu, s-a redus timpul de reacţionare la apelurile cetăţenilor, au fost reparate unele edificii ale sectoarelor de poliţie, dar mai avem mult de lucru. Statul ar trebui să motiveze poliţiştii, prin majorarea salariului, dotarea cu tehnică specială.
— Ce salariu aveţi?
— Primesc 6000 de lei. Nu e un venit suficient pentru un inspector şef, dar nici pentru un alt angajat al poliţiei.
— Când aţi fost avansat în post a fost organizat concurs?
— Nu am fost susţinut de vreun partid. Am fost numit în funcţie fiind testat la Ministerul Afacerilor Interne, la Inspectoratul General de Poliţie.
— În opiniţa dvs., cum arată un poliţist corupt?
— El are alt interes faţă de serviciu, scopul lui este de a obţine profit. De când ocup postul de conducere am avut un caz de corupţie în cadrul inspectoratului. Persoana respectivă a fost eliberată din funcţie.
— Ce activităţi planificaţi pentru anul 2016?
— Să întreprindem măsuri pentru a reduce nivelul criminalităţii şi a preveni infracţiunile, să stabilim relaţii bazate pe încredere între poliţist şi cetăţean, să dezvoltăm baza tehnico-materială.
— Pe 18 decembrie poliţia aniversează 25 de ani. Ce semnifică această dată pentru dvs.?
— E o zi importantă. Eu m-am dedicat în totalitate acestui serviciu. Anul acesta am împlinit 20 de ani de când activez în organele de poliţie. Cu ocazia sărbătorii profesionale, Inspectoratul General de Poliţie a instituit o insignă care va ajunge şi la poliţiştii din Ungheni. Le doresc colegilor mei sănătate şi putere de muncă, devotament, curaj şi inteligenţă pentru a depăşi dificultăţile cu care ne confruntăm. Îmi exprim recunoştinţa şi faţă de veteranii MAI, pentru munca desfăşurată în slujba societăţii.