Deşi statistica accidentelor rutiere de pe drumurile Republicii Moldova arată o dinamică în scădere („La capitolul siguranței rutiere, este înregistrată o descreștere cu 23,21% a numărului de accidente documentate, cu 12,27% a numărului de persoane decedate și cu 26,26% a celor traumatizate”. Sursa: politia.md.), totuşi acestea se întâmplă şi au consecinţe foarte grave. Acest lucru ne este dovedit de serviciile de urgenţă, care ne dau datele despre accidentele rutiere.
Cauzele principale, conform Inspectoratului General al Poliţiei, a accidentelor rutiere rămân a fi: excesul de viteză, starea drumurilor, încălcarea regulilor de circulație rutieră. Iar autoblog.md a făcut o analiză şi potrivit lor se atestă că principalele cauze generatoare a accidentelor rutiere pe traseele naționale se mențin: viteza neadecvată condițiilor, situației rutiere (212 accidente, 55 de persoane decedate şi 254 persoane traumatizate) sau circa 49.42% din numărul total al accidentelor rutiere produse pe trasee, neasigurarea la schimbarea direcţiei de mers (36 total, dintre care 7 persoane au decedat, iar altele 42 traumatizate) sau 8,39 %, neacordarea priorităţii altor vehicule (31 total, 2 – morţi, 45 – răniţi) sau 7,22%.
Traseele naţionale care traversează raionul Ungheni printre cele mai periculoase
Acelaşi site face un alt clasament în care arată ce traseu naţional e cel mai problematic. Astfel, pe drumul R6 Chişinău-Orhei-Bălţi s-au produs 59 de accidente. Acestea soldându-se cu 15 morţi şi 72 de persoane traumatizate. Traseul M5 frontiera cu Ucraina-Criva-Bălţi-Chişinău-Tiraspol-frontiera cu Ucraina – 30 de accidente: 11- decedaţi şi 38 – traumatizate. Drumul R1 Chişinău-Ungheni-frontiera cu România – 31 de accidente, care s-au soldat cu 10 persoane moarte şi 27 rănite. Pe traseul M3 Chişinău-Comrat-Giurgiuleşti-frontiera cu România s-au înregistrat 39 de accidente. În urma lor au decedat 11 participanţi la trafic şi altele au avut de suferit diferite leziuni. R16 Bălţi-Făleşti-Sculeni-Ungheni a înregistrat 17 accidente soldate cu 4 persoane decedate și altele 20 traumatizate.
Soluția ideală – respectarea regulilor de circulație
Despre riscul sporit de producere a accidentelor pe traseul R16 şi ziarul „Unghiul” a publicat materialul „Blindeşti, traseul morţii…” în 2018. În acel an la interval de o lună de zile viteza excesivă şi neatenţia la volan făceau două victime – o fetiţă de doar 10 ani şi un tânăr de 26 ani. Atunci Sergiu Noroc, specialist documentare a accidentelor rutiere în cadrul Inspectoratului de Poliție al raionului Ungheni, ne-a declarat că vina ar purta-o șoferii. „Cât stă acolo echipajul poliției e bine, toți respectă viteza admisă în localități − 50 km/h, prin zonele rezidenţiale şi teritoriile adiacente drumului – 20 km/h, în zonele pietonale – 5 km/h, iar în afara lor în cazuri de precipitaţii abundente, ceaţă sau când drumurile sunt acoperite de gheaţă, polei, zăpadă, viteza maximă trebuie să fie mai mică cu cel puţin 20 km/h decât viteza maximă admisă (110 km/h) pentru categoria din care fac parte autovehiculele conduse. Cum echipajele pleacă de acolo, se întâmplă ce se întâmplă”, a specificat specialistul. Dacă e nevoie de vreun indicator rutier, care ar arăta că acea zonă e supusă unui risc ridicat de accidente, Sergiu Noroc spune că nu știe de care să mai fie amplasat, pentru a evita astfel de accidente teribile. Limitatoarele de viteză nu sunt o soluție, pentru că este un traseu național și nu este permis acest lucru.