Ce face aşteptarea mai plăcută într-o staţie de autobuze? Evident, că nu atunci când te uiţi la ceas, iar autobuzul nu vine, soarele nemilos te arde în creştetul capului, nu ai unde să te ascunzi de ploaie sau să te odihneşti pe un scaun. De fapt, în Ungheni, în mare parte, aşa sunt toate staţiile de aşteptare.
Am dat o raită prin oraş, parcurgând drumul de la cheile Ungheniului până în cartierul Dănuţeni. Un panou pe care este afişat orarul uneia dintre rute, o staţie de aşteptare în cartierul Tineretului, lângă magazinul alimentar „Ninel”, alta – vizavi de Inspectoratul de Poliţie, cea mai mare dintre toate, dar într-o stare deplorabilă. Şi încă una în centrul oraşului, dar deja lângă sediul unei reprezentanţe de telefonie mobilă. Apoi un scaun şi un alt panou pe care cândva a fost afişat orarul unei rute şi o staţie la intersecţie de drumuri, pe strada Lacului. Iată acestea sunt toate staţiile de aşteptare în două cartiere din localitate. În rest, oamenii aşteaptă şi coboară din microbuz acolo, unde cred ei de cuviinţă.
„Săptămâna trecută am fost martora unei discuţii dintre şoferul unui microbuz şi două pasagere, care s-au indignat că nu a stopat acolo unde au cerut ele, lângă o staţie peco. Şoferul însă le-a spus că poate fi amendat pentru parcare neregulamentară. Dacă aici era o staţie, nu ar fi apărut astfel de probleme”, spune ungheneanca Ala Rotari.
De fapt, în oraş urmau să fie construite câteva staţii pentru microbuzele de rută. Nu din banii publici, dar cu ajutorul agenţilor economici care au procurat terenuri publice încă la începutul anilor 2000. Aceasta a fost una din clauzele contractuale care trebuia să fie realizată de către proprietarul terenului, dar care a fost respectată doar de unul sau doi agenţi economici. Lui Eduard Balan, viceprimarul oraşului, i-a fost greu să ne spună cine nu a respectat condiţiile contractuale, însă dânsul nu-i cunoaşte nici pe cei care au fost exemplari. Cert este că în centrul localităţii, două astfel de staţii urmau să fie construite lângă restaurantul „Magadan” şi vizavi de sediul ÎM „Apă-Canal”.
Anul trecut a fost realizat un raport despre starea staţiilor de aşteptare din cartierele Dănuţeni, Ungheni-Deal şi Ungheni-Vale. „Avem 5 staţii de aşteptare care sunt într-o stare satisfăcătoare, nu spun bună, în total avem nevoie de 18 puncte de aşteptare în această parte a oraşului”, spune viceprimarul.
În prezent, cică, se lucrează la designul a 4 staţii de aşteptare, pe care autorităţile publice intenţionează să le instaleze în cartierul Ungheni Deal, doar că nu se ştie când şi mai trebuie găsite surse financiare pentru ca ele să fie confecţionate. Totodată, instalarea lor ar putea fi şi o sursă de acumulare a banilor în bugetul local. Agenţii economici ar putea închiria spaţii pentru reclame în interiorul staţiilor.
Potrivit lui Liviu Dănuţă, proprietarul unei întreprinderi de producere şi instalare a confecţiilor metalice, preţul unei astfel de staţii variază de la 8000 până la 40000 de lei.