Aceasta a fost de curând instalată, potrivit unui comunicat de presă publicat pe pagina oficială a Direcției Generale Asistență Socială și Protecție a Familiei Ungheni.
Aceeași sursă mai precizează că în satul Sculeni nu există un sistem de canalizare centralizat, evacuarea apelor uzuale este o problemă strigentă de mulți ani. Lunar, instituția utilizează un volum de 50 tone de apă, iar evacuarea acesteia implica costuri nerentabile, achitând serviciile unei mașini specializate a cărei destinație de evacuare a apei se vehiculează a fi în râul Prut, poluând natura. Acum însă, cu ajutorul stației, această apă nu va mai fi evacuată, ci reutilizată.
Procesul constă în tratarea biologic naturală a apei, în care substanțele organice sunt degradate datorită nămolurilor ce conțin bacterii active, acestea hrănindu-se cu deșeurile din apa uzată menajeră, iar într-un final prin fermentație apa să fie 98% purificată. Aceasta se acumulează într-un rezervor și poate fi reutilizată pentru uz casnic și la irigații.
Mai exact, instalația dispune de un rezervor cu un volum de 900 litri, trei decantoare, un filtru biologic și un sistem de aerisire naturală. Apa se colectează în instalație prin intermediul conductei de canalizare, ulterior se scurge printr-o conductă de evacuare în rezervor, după care printr-o pompă submersibilă cu plutitor este expediată în drenaj, unde este filtrată și pretratată. Primul nămol format este considerat tânăr, are o culoare cafenie și apare în primele 10 zile de lucru, după acesta se poate vedea o îmbunătățire a calității apei la ieșire. Datorită metodologiei ecologice utilizate, stația nu emană deloc miros, nu produce zgomot și nici nu poluează mediul.
Stația a fost aprobată de către Inspectoratul Ecologic de Stat.
Lucrările de instalare și montare a utilajului au durat trei săptămâni, costul cărora au constituit 298869,04 lei, bani din bugetul DGASPF Ungheni.
În prezent, Centrul de plasament pentru persoane adulte și vârstnice Sculeni deservește 45 de beneficiari.