Săptămâna trecută, la inițiativa președintelui asociației Producătorilor Agricoli „UnCalNis”, Iurie Vrabie, a avut loc o întâlnire a conducătorilor întreprinderilor agricole din raioanele Ungheni, Călărași și Nisporeni. S-a vorbit, desigur, despre situația fără precedent din sectorul agricol creată de secetă.
Vicepreședintele raionului Ungheni, Mihail Diaconu, a vorbit despre starea generală a „afacerilor agricole” din țară. Apoi au vorbit participanți, au vorbit mult, au vorbit cu durere, cu resentimente, cu pretenții, cu nemulțumiri, cu iritație. Se indignau, de ce pierderile nu au fost calculate până acum, de ce conducerea de vârf, deputații nu au făcut demersuri către guvern, de ce nu s-a mers mai departe de conversații în ce privește problema sistemului de irigații. S-a propus să fie compensate tuturor pierderile suferite de agricultură, fie și puțin, dar tuturor, să se declare stare de urgență în agricultură, să fie ușurată povara fiscală și multe altele. În același timp, toate observațiile, sugestiile, cerințele trebuie prezentate în scris într-o adresare specială și transmise tuturor organelor puterii, începând cu Președinția, Parlamentul și Guvernul.
Apropo, cu acest „strigăt din inimă”, ar fi trebuit de delegat în capitală pe Nina Movileanu (SRȘ „Aspidistra”, Nicanor Buzovoi (SRL „Agrosfera BM”) și Ion Vrabie („Via-Agro”), ale căror discursuri au fost planuri finite de măsuri necesare în sectorul agricol. Iar cuvintele lui Ion Vrabie despre situația din agricultură au ajuns la inimă și părea că chiar el însuși abia își reține lacrimile.
Deși este dificil să spunem ce rol va avea acest demers, mai ales că Guvernul, potrivit Moldpres, a aprobat la 31 iulie Regulamentul privind procedura de acordare a compensațiilor pentru atenuarea efectelor dezastrelor naturale asupra recoltelor din 2020. În ciuda crizei pandemice și economice semnificative, guvernul va aloca aproximativ 300 de milioane de lei fermierilor pentru a acoperi parțial daunele cauzate de dezastre naturale. Dintre aceștia, 100 de milioane de lei vor fi alocați din Fondul de subvenții în agricultură, 200 din Fondul de intervenție al Guvernului. Pentru un hectar reînsămânțat după semănatul de toamnă, guvernul va aloca 1080 lei. Pentru 1 ha de culturi de grâu, care au suferit cu peste 60% – 1000 lei, orz – 1020 lei, rapiță – 1400 lei. Daunele cauzate de grindină vor fi parțial acoperite.
La fel ca fermierii din Ungheni, Nisporeni și Călărași, Federația Națională a Agricultorilor din Republica Moldova solicită guvernului și parlamentului să declare o situație de forță majoră în agricultură pentru producătorii afectați de secetă. Este necesar ca producătorii agricoli care au de suferit de pe urma secetei să fie scutiți de plata unor impozite, să fie subvenționată achiziția de semințe și îngrășăminte necesare și multe altele, transmite IPN.md. În caz contrar, amenință cu proteste la scară largă.
Agricultorii afectați de secetă nu își mai pot asuma cheltuielile legate de procesul ulterior de producere. Nu au fonduri pentru a plăti salariile muncitorilor, pentru a începe pregătirea terenurilor arabile de un nou ciclu agricol, pentru a cumpăra semințe și a efectua semănatul de toamnă, pentru a cumpăra combustibil, îngrășăminte și piese de schimb. Potrivit lui Ion Vrabie, agricultura și așa se bazează pe entuziasm, cum am putea susține acum acest entuziasm?
Îl întreb pe șeful serviciului teritorial al Agenției pentru Intervenții și Plăți în Agricultură, Valeriu Botnari, ce se întâmplă cu plățile pentru daune, care ar trebui să fie achitate deja în această lună. El a menționat că decizia Guvernului nu a fost încă publicată, așa că îi este greu să spună ceva. În același timp, nu există nicio cerere din partea fermierilor care trebuie să i se adreseze, având cu sine documente ce confirmă mărimea daunelor provocate.
De evaluarea pierderilor, după cum a spus la ședință Viorel Scutaru, șeful Direcției Agricultură și Alimentație din raionul Ungheni, trebuiau să se ocupe comisiile locale pentru situații de urgență, care au fost create la fiecare primărie.
Potrivit lui Iurie Vrabie, fermierii sunt panicați și nu știu ce să facă. Ei au expediat demersul participanților la întâlnire chiar a doua zi. În același timp, o mică delegație intenționează să îl viziteze pe premier săptămâna aceasta și să solicite ca jumătate din cele 3 miliarde de lei prevăzute pentru reparațiile rutiere din țară să fie direcționate în sprijinul agriculturii, iar cu cealaltă să fie terminate lucrările începute pe drumuri. În caz contrar, nu vor avea cu ce semăna și nu ne vom putea aștepta la recoltă anul viitor.