De 24 de ani SRL „Agrosfera BM” în frunte cu președintele Nicanor Buzovoi continuă frumoasa tradiție, ca la fiecare sfârșit de an să organizeze adunarea generală. Totalizările anului de muncă oferă și un bun prilej de sărbătorire a reușitelor obținute. La fel ca și în ceilalți ani, cei 127 de angajați ai întreprinderii au primit diplome, premii bănești și cadouri pentru munca depusă, pregătindu-li-se și o petrecere pe cinste.
Producție la nivelul așteptărilor…
În 2017 SRL „Agrosfera BM” a avut în prelucrare peste 2103 hectare de pământ arabil, dintre acestea 693 au fost semănate cu grâu de toamnă, 681 – cu porumb, 656 – cu floarea -soarelui, 62 – cu mazăre, 6 – cu năut, 2 – cu căpșuni, 2 – cu legume și 540 m. p. de seră. În total au recoltat 3675 tone de grâu, 4548 – porumb, 2187 – floarea-soarelui, 193 – mazăre, 22 – legume, iar producție de seră – 130 tone. Comparativ cu anul precedent, rezultatele au fost chiar și mai bune, întrucât s-au folosit semințe noi, mai scumpe, dar și mai productive. Respectiv, a fost o roadă bogată și a atins așteptările agricultorilor.
… dar prețuri de vânzare mai mici
Analizând toate cheltuielile, s-a ajuns la concluzia că pentru un hectar întreprinderea alocă circa 15 mii lei, respectiv pentru cele 2100 ha au fost investite 28 de milioane de lei. Cu părere de rău, în urma vânzării producției s-au căpătat doar 26 de milioane, din cauza anumitor factori externi, care nu depind de întreprindere, ci de tendința mondială. Nicanor Buzovoi a menționat factorii și acele problemele care i-au împiedicat să comercializeze producția, la fel ca și în ceilalți ani.
Una din principalele probleme este rezultatul nesatisfăcător de la comercializarea cerealelor, deoarece prețul acestora, comparativ cu anul precedent s-a dovedit a fi mult mai mic. Președintele întreprinderii a citat chiar și exemple exacte: „Dacă în anul 2016 kilogramul de grâu s-a vândut cu 3,17 lei, anul acesta – cu doar 2,8 lei și am suferit pierderi de peste 1 milion de lei. Mai mult de 2 milioane am pierdut și la porumb, prețul căruia a fost, respectiv, de 2,2 lei față de 2,9. Situația cea mai proastă a fost la floarea-soarelui, acolo am pierdut 4 milioane 200 de mii de lei, deoarece prețul a fost de 5,3 față de 7,3 lei în 2016. Respectiv, din cauza prețului de vânzare noi am pierdut mai multe mijloace financiare pe care le-am fi putut investi în modernizarea tehnologiilor sau în majorarea plății muncii, să rezolvăm probleme sociale”.
O altă mare problemă, care a defavorizat profitul, a fost și din cauza cursului valutar. Potrivit lui Nicanor Buzovoi, în primăvară, la procurarea în valută a materialelor necesare, cursul euro era de 21,5 lei, iar la vânzarea producției – 20 lei, respectiv și pierderile de la comercializare au fost de peste 1 milion din cauza diferenței de curs. Dacă prețurile de realizare sunt la fel pentru toată lumea, în ceea ce privește cursul valutar, acesta deja depinde de Banca Națională, care pare că intenționat ar fi făcut aceste schimbări, pentru a obține profit pe seama agricultorilor. În acest sens președintele a mai atras atenția că în direcția respectivă ar fi indicat să se implice și Guvernul, măcar să compenseze vreo 3 mln. lei din totalul pierderilor, oricum subvențiile promise nu s-au mai oferit, așa cum se dau în țările europene.
Cel de-al treilea factor, care a contribuit nemijlocit la pierderile unei bune părți din profit a fost și TVA. Deși mult timp agricultorii au luptat să obțină TVA de 8% la vânzare, iar după ce au obținut, se observă că nu se prea pot folosi. Actualmente gospodăria ar avea în registrele contabile TVA de câteva milioane de lei, din care speră că măcar vreo 2 milioane îi va putea obține din comercializare, dar ceilalți vor mai rămâne acolo până anul următor, deoarece nu poate fi compensată TVA de 20% pe care le achită gospodăria la procurarea materialelor de import. În acest sens, președinta raionului Ungheni, Ludmila Guzun, prezentă la adunare, a declarat că dânsa va face toate demersurile necesare pentru a bate alarma la nivel de Guvern, pentru ca aceste probleme să fie oarecum rezolvate. Dânsa a mai menționat că în 2018 Guvernul intenționează să ofere subvenții pentru crearea locurilor noi de muncă, iar gospodăria ar putea folosi această posibilitate.
Deși veniturile din acest an nu au atins așteptările, aici au investit în renovarea utilajului și dezvoltarea întreprinderii. S-au procurat câteva utilaje, printre care și o instalație de producere a peleților, o nouă ramură, care va oferi încă 12 locuri de muncă. Se preconizează ca pe viitor să se procure și o moară, pentru a produce și făină. Una din cele mai mari preocupări rămâne totuși majorarea plății muncii și a numărului de angajați.