Republica Moldova și Germania sunt ferm atașate valorilor europene. Spriinul Germaniei pe care îl avem în aderarea la UE fortifică capacitatea noastră de a asigura libertatea, stabilitatea și pacea în țara noastră, a declarat vicepremierul Nicu Popescu, ministrul afacerilor externe și integrării europene, în cadrul unei conferințe de presă de la Chișinău. În anul curent se împlinesc 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Republica Moldova și Germania, transmite IPN.
„Acum câteva zile, Republica Moldova a depus o cerere de aderare la Uniunea Europeană. Republica Moldova este un stat european, cu o istorie europeană, cu o limbă europeană. Limba noastră română este deja una din limbile oficiale ale Uniunii Europene. Avem intenția fermă să continuăm europenizarea acestui stat, pregătirea acestui stat pentru aderare la Uniunea Europeană. În acest sens, în pofida situației regionale, am reiterat angajamentul ferm ca Guvern să continuăm procesul de reforme, să luptăm cu corupția, să reformăm justiția, să dezvoltăm infrastructura, să consolidăm democrația pentru a asigura un trai decent cetățenilor noștri, dar și cetățenilor altor state, în special refugiaților ucraineni, care au fost forțați de război să se regăsească pe teritoriul nostru. Pe viitor, sperăm să mizăm pe buna noastră cooperare pe care o avem cu Germania, care a oferit întotdeauna sprijin eforturilor noastre de transformare și modernizare a țării”, a subliniat Nicu Popescu.
Totodată, vicepremierul a menționat că Germania este unul dintre principalii parteneri comerciali ai Republicii Moldova. Companiile germane majore au investit foarte mult în Republica Moldova, au creat locuri de muncă, iar Guvernul de la Chișinău își dorește dezvoltarea și aprofundarea acestei relații economice.
Nicu Popescu și-a exprimat speranța că Republica Moldova va putea aprofunda cooperarea cu Uniunea Europeană, inclusiv prin eliminarea unor restricții cantitative care mai sunt prezente deocamdată în Acordul de Asociere Republica Moldova – UE.
Vicpremierul a adăugat că Guvernul de la Chișinău continuă dialogul cu autoritățile germane pentru a facilita interacțiunea dintre cele două societăți, inclusiv pe subiecte ca liberalizarea continuă a procesului de preschimbare a permiselor de conducere în Germania. „Ne dorim să avansăm și în direcția simplificării și recunoașterii documentelor de studii. Pentru Guvernul nostru, liberalizarea prețurilor la roaming cu întreaga Uniune Europeană este o prioritate”, a subliniat Nicu Popescu.
Annalena Baerbock, ministra afacerilor externe a Germaniei, a precizat în cadrul conferinței de presă de la Chișinău că Uniunea Europeană oferă un ajutor imediat Republicii Moldova de 5 milioane de euro, iar Guvernul Germaniei – încă 3 milioane de euro, pentru gestionarea situației refugiaților ucraineni și pentru susținerea economiei. Toate acestea sunt pe lângă cele 37 de milioane de euro, ajutor economic pentru anul curent care a fost deja planificat, a adăugat diplomatul german.