Vorbim mult despre viitorul nostru, copiii. Şcolile noastre sunt prietenoase copiilor. La Centrul de Sănătate Ungheni există un centru prietenos tinerilor în ce priveşte sănătatea. Dar ce avem în realitate?
Despre şcoli nu vom vorbi, deşi ar trebui. De exemplu, odată un cititor a întrebat, de ce orele la şcoală nu se încep cel puţin la 8.30, dacă nu e posibil la 9.00, deoarece copiii nu se satură de somn şi acest lucru influenţează asupra sănătăţii. Poate şi unii pedagogi nu sunt tocmai prietenoşi anume din acest motiv. Dar azi vom vorbi despre medicină.
De ce, mămicile cu nou-născuţi când vin la examen la medicul de familie, trebuie să stea în acelaşi rând cu persoanele bolnave? Cum a spus una dintre ele, Tatiana Pascaru, cică, în secolul trecut copiilor li se acorda mai multă atenţie, ei i-a povestit mama că era o policlinică pentru copii, se duceau la pediatru la o oră anumită ca să nu se întâlnească cu cei bolnavi. Acum ea se străduie să-şi aducă copilul cât mai rar la medicul de familie ceea ce, nu e prea bine, dar nu-şi face griji că vor contacta vreo boală stând la coadă.
Se indignează şi femeile care îşi aduc copiii la consiliul pentru determinarea dizabilităţii. Veronica, locuitoare a unui sat, spune cu lacrimi în glas, că îi este foarte greu să vină la consiliu cu fiul ei care nu merge. Dacă mai înainte într-o zi treceau la toate cabinetele, acum trebuie să facă programare, la unii medici pe luna aprilie, de fiecare dată fiind nevoită să găsească o maşină, să plătească, iar copilul creşte şi e tot mai greu să-l ducă în braţe, ea nici nu-şi poate imagina ce va fi mai departe. De ce, cică, mai înainte la aceşti copii se gândea statul, iar acum toate grijile au fost lăsate pe seama sărmanilor părinţi?
Potrivit Tatianei Moraru, directoare adjunctă a Centrului Medicilor de Familie-1 Ungheni, mamele cu nou-născuţi nu stau la coadă la medicii de familie, asistentele medicale le invită în cabinet. Poate uneori sunt nevoite să aştepte la medicii-specialişti.
Acum, în perioada acutizării maladiilor virale, s-au străduit să nu invite micuţii la cântar şi la examen. „În prezent nu mai sunt zilele de profilaxie când mamele veneau la pediatru cu nou-născuţii. Nu putem opri şuvoiul de bolnavi care se duc la medicul de familie pentru ca în ziua respectivă să vină numai copii”, a menţionat interlocutoarea. Schimbări în ce priveşte deschiderea unui cabinet separat pentru aceste scopuri nu se aşteaptă. În acelaşi timp, sunt trei pediatri, cabinetele lor se află la alte etaje, unde nu se adună atât de mulţi bolnavi.
Mihai Serbianu, şeful secţiei consultative a Spitalului Raional, spune că pentru a trece examenul pe parcursul unei zile, el poate propune o singură variantă, la care au apelat de multe ori. Pe cei care se deplasează cu greu, au probleme ale aparatului locomotor, le vine greu să meargă pe la cabinete, rudele, înţelegându-se cu el, îi aduc la etajul I al centrului, medicii coboară, îi examinează şi pregătesc documentele pentru consiliu. În cazuri excepţionale, medicii se pot deplasa la domiciliu. Dar posibilitatea de a fixa o zi anumită pentru persoanele care trec examenul nu există. Pe urmă, cică, vor cere o zi pentru examenul de profilaxie, o zi pentru femeile însărcinate, iar săptămâna are doar cinci zile lucrătoare. Nu va fi nevoit interlocutorul meu să se ocupe doar de organizarea acestor examene? Serbianu spune că nu, deoarece nu sunt chiar mulţi oameni care au nevoie de aşa ceva.