Rochițe, bluzițe și cos-tumașe – asta ieșea din mâna celor 10 croitorese iscusite ale întreprinderii textile „MAGVI” din Măcărești până acum o săptămână. În contextul crizei acute de măşti de protecţie, proprietara întreprinderii, Maria Angheluș, a hotărât să se reprofileze pentru a veni în ajutor localnicilor, administrației publice locale și, nu în ultimul rând, spitalelor din R. Moldova.
„Întrucât granițele au fost închise, iar stocurile de măști din țară au fost golite, APIUS (Asociația Patronată a Industriei Ușoare) din care facem parte ne-a recomandat ca în aceste vremuri de criză, necesar ar fi să utilizăm materialele din stocurile care ne-au mai rămas la producerea măștilor de protecție. La data de 19 martie, micuța noastră întreprindere a dat curs acestei inițiative, iar în prima zi de activitate au fost cusute 500 de măști”, a declarat proprietara întreprinderii. Aceasta ne-a mai spus că, dat fiind că vorbim despre un produs nou introdus în fabricaţie, încă nu se poate preciza ce capacitate de producţie va avea croitoria, însă stofa ar ajunge pentru aproximativ 10000 de măști.
80 din acestea au fost deja donate primăriei din comună, Centrului de Sănătate și celor două oficii poștale. Localnicilor din sat le sunt puse la dispoziție la un preț de 5 lei bucata, iar recent au primit o comandă pentru o înmormântare care urma să aibă loc în orașul Ungheni. Deși încearcă să răspundă pe cât posibil cererilor, proprietara spune că scopul de bază este ca aceste măști să ajungă în spitalele din Moldova. Dar asta numai după ce vor prezenta mostrele și actele necesare Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, pentru a putea fi înregistrați la licitație.
Maria Angheluș dă asigurări că măştile respective oferă un anumit grad de protecţie, fiind făcute din bumbac 100% în două straturi. Marele avantaj al acestora este că sunt reutilizabile, putând fi spălate atât manual cât şi la maşina de spălat, cu apă caldă minim 60 de grade.
Dorina MOLEA