Reporterii ziarului au discutat cu președintele raionului Ungheni despre problema aprovizionării cu apă a localităților din raion și posibilele soluții pentru a asigura accesul tuturor cetățenilor la apă potabilă. În interviu, președintele a explicat provocările actuale, precum lipsa echipamentului de filtrare, infrastructura deficitară și pierderile masive de apă, precum și pașii care vor fi urmați pentru îmbunătățirea situației.
Situația aprovizionării cu apă a locuitorilor din satele raionului Ungheni este o problemă majoră. Apele subterane, din cauza schimbărilor climatice, seacă, iar unica sursă viabilă pentru asigurarea apei potabile a oamenilor din raionul Ungheni este râul Prut. În prezent, operatorii care pot furniza apă din această sursă sunt SRL „Apă-Canal” și ÎM „Apă-Ungheni” (întreprindere subordonată Consiliului Raional Ungheni). SRL „Apă-Canal” furnizează apă potabilă pentru consumatorii din municipiul Ungheni și Zagarancea, în timp ce ÎM „Apă-Ungheni” livrează doar apă tehnică din cauza lipsei echipamentului necesar pentru filtrare. Întreprinderea Consiliului raional Ungheni deservește un grup de șapte sate printr-o magistrală existentă, însă provocările sunt multiple. Președintele raionului a subliniat că una dintre sarcinile sale principale este de a asigura ca toți locuitorii să aibă acces la apă potabilă, un deziderat dificil din cauza infrastructurii vechi și a lipsei de investiții. În acest sens, o soluție ar putea fi crearea unei rețele unice, bazată pe magistrala nou construită între Ungheni și Cornești. Un proiect care a fost depus cu câțiva ani în urmă și care vizează înlocuirea pompelor vechi de la stația SRL „Apă-Canal” , cu o valoare estimată la 37 de milioane de lei, este așteptat să fie implementat. Acest proiect ar permite extinderea rețelei de apă potabilă către satele Zăzuleni și Negurenii Vechi, îmbunătățind semnificativ accesul la apă curată pentru locuitori.
De asemenea, există discuții cu operatori externi, precum Apă Vital Iași, care ar putea fi interesați să furnizeze apă din România prin rețeaua de la Măcărești. Președintele raionului consideră că doar un operator puternic, cu resurse suficiente pentru investiții în infrastructură, ar putea rezolva problema apei în mod durabil.
Până acum, pașii făcuți pentru rezolvarea problemei au fost insuficienți, iar locuitorii s-au confruntat fie cu lipsa apei, fie cu furnizarea de apă tehnică. Pentru a evita crearea unui serviciu care nu răspunde nevoilor reale ale oamenilor, administrația intenționează să organizeze consultări publice, unde cetățenii să fie întrebați dacă doresc apă potabilă, luând în considerare și impactul prețului mai mare pe care aceasta l-ar aduce.
O altă problemă semnalată este furtul de apă, care contribuie semnificativ la pierderile mari în rețea, estimându-se că ÎM „Apă-Ungheni” înregistrează pierderi de 50% din volumul livrat. Pentru a identifica responsabilii și pentru a îmbunătăți monitorizarea consumului, s-au achiziționat contoare care vor fi instalate la intrările în localități, astfel încât primarii să poată vedea exact volumul de apă livrat și să calculeze corect costurile.
În concluzie, preșe-dintele raionului a subliniat că pentru a rezolva eficient problema aprovizionării cu apă este nevoie de un operator capabil să își asume rețelele și să investească în modernizarea acestora. Doar astfel se va putea asigura furnizarea apei potabile pentru toți locuitorii raionului.