„Oraşul Ungheni are nu doar centru, dar şi cartiere. Şi noi vrem să fim auziţi şi să ni se soluţioneze problema”. Acesta a fost mesajul locuitorilor de pe strada Petru Rareş 19 din cartierul Dănuţeni, adresat autorităţilor. Încă de la începutul anului dânşii au încercat să sensibilizeze autorităţile locale şi să ceară reparaţia drumului care uneşte blocul care are 5 etaje cu grădiniţa, şcoala şi centrul de sănătate. Oamenii spun că atunci când plouă, practic este imposibil să ieşi nu doar din curtea blocului, dar chiar şi din scară.
Unele gropi au fost acoperite cu deşeuri de construcţie, dar care nu au salvat situaţia.
„Ne împotmolim în noroi, căci apa se adună în faţa casei, iar ţeava pentru scurgerea apelor pluviale este înfundată şi cu greu face faţă şuvoiului”, spune Svetlana Fedorenco.
De fapt, locatarii casei s-au mobilizat şi cer reparaţia drumului mai mult pentru a o ajuta pe Svetlana, care are în îngrijire un copil cu dizabilităţi. Deseori locatarii sunt martori cum o femeie firavă coboară de la etajul II cu un tânăr imobilizat, apoi împinge căruciorul printre bolovani şi pietre. Igor Druţa, locatar al blocului, spune: „Îţi este milă să priveşte cum această femeie îşi cară feciorul de 27 de ani. Nu mai ştim unde să ne adresăm, de la cine să cerem ajutor, de parcă suntem importanţi doar în campania electorală, în rest – descurcaţi-vă cum puteţi. Nu o cer pentru mine personal, dar în numele tuturor locatarilor”. Dânşii spun că ar fi ajutat-o pe Svetlana că construiască şi o rampă, dar intrarea în scară nu permite astfel de schimbări, în plus curtea nici nu este iluminată, deci odată cu construcţia unei rampe, vor fi create incomodităţi pe timp de noapte altor locatari. Igor Druţă, spune că la faţa locului s-au deplasat şi reprezentanţii autorităţilor publice locale. Au analizat, au măsurat şi au spus că pentru anul acesta bani pentru reparaţia drumului în bugetul local nu au fost prevăzuţi. „Ni s-a spus că au nevoie de aproximativ 240 de mii de lei, iar aceasta este o sumă mult prea mare pentru autorităţi. Dar poate fi reparată mai întâi o porţiune de drum, apoi alta în toamnă”, adaugă Igor Druţă. „Suntem buni plătitori, achităm impozitul local, dar singuri facem curăţenie în ogradă, am cosit iarba, am sădit copaci, vrem ca în curtea blocului totul să arate bine şi îngrijit. Însă să reparăm un drum, credeţi-ne, nu ne putem permite, aici ar trebui să se mobilizeze primăria”, spune un alt locatar, Constantin Paladi.
În cadrul şedinţei Consiliului Orăşenesc, consilierul independent Eduard Bejenari a cerut urgentarea soluţionării acestei probleme, doar este un caz mai special. De data aceasta, Alexandru Ambros, primarul oraşului, a promis că strada respectivă va intra în reparaţie în luna iunie.
Maria Calchei, directoarea centrului „Casa pentru toţi”, spune că se vor autosesiza pe acest caz, vor întocmi o anchetă, iar dacă tânărul va fi eligibil, atunci va putea deveni şi beneficiar al serviciilor oferite de specialiştii centrului.