Opt organizații ale societății civile din Republica Moldova au fost premiate ieri, 22 iunie, de către Delegația Uniunii Europene în Moldova pentru implementarea proiectelor finanțate de UE. Asociațiile Obștești au promovat prin intermediul inițiativelor realizate schimbările democratice în societate, egalitatea de gen și au sprijinit populația în depășirea crizelor sociale, transmite IPN. La Gala Premiilor Uniunii Europene pentru Societatea Civilă 2022 au fost marcate rezultatele și impactul pozitiv ale sprijinului oferit de Uniunea Europeană societății civile din Republica Moldova ce are drept scop îmbunătățirea calității vieții cetățenilor din Republica Moldova, consolidarea statului de drept, precum și îmbunătățirea mediului de afaceri.
Asociația Europeană pentru Democrație Locală (ALDA) a luat premiul Pentru o guvernare mai puternică. Premiul a fost oferit pentru cea mai bună inițiativă de promovare a schimbărilor democratice în societate și de luare a deciziilor. Cu ajutorul Uniunii Europene, ALDA a mobilizat oamenii, societatea civilă și autoritățile pentru a dezvolta orașul Cimișlia, contribuind la dezvoltarea unui parc din localitate. La fel, aceasta a contribuit la restabilirea frumuseții unui alt loc simbol din oraș – popasul „Vatra Cimișliei” – pe care autoritățile și activiștii din localitate l-au transformat într-o bijuterie turistică. Acțiunile fac parte din proiectul „Activarea Reformei Guvernării pentru Îmbunătățirea Dezvoltării”, implementat de ALDA cu susținerea Uniunii Europene.
Fundația Est-Europeană a luat premiul Pentru o economie mai puternică. Premiul a fost oferit pentru inițiativa ce a contribuit cel mai mult la creșterea și dezvoltarea economică inteligentă, durabilă și incluzivă, reducând astfel sărăcia și creând locuri de muncă. Aceste inițiative au fost implementate în cadrul proiectul „Societatea civilă contribuie la dezvoltare economică incluzivă și durabilă a țării”. Aproape 70% din bugetul total al Fundației în fiecare an merge spre oferirea granturilor, spre susținerea inițiativelor locale. „Cu ajutorul Uniunii Europene noi dezvoltăm valorile pe care am dori să le împărtășim împreună cu cetățenii UE la un moment dat… Acest premiu celebrează succesele colegilor noștri pe care îi finanțăm. Ne bucură foarte mult că avem parteneri responsabili care schimbă viața celor care au mai multă nevoie decât noi aici, în Chișinău”, a spus președintele Fundației, Sorin Mereacre.
Premiul Pentru o societate mai puternică i-a fost oferit Asociației „AudiViz”, pentru că aceasta promovează inițiativele sociale care răspund nevoilor populației, în special ale femeilor, copiilor, vârstnicilor și persoanelor cu nevoi speciale.
Asociația Obștească Fondul de Inovații Sociale din Moldova a primit premiul Pentru o conectivitate mai puternică. Aceasta a implementat cea mai bună inițiativă în domeniile conectivitate, eficiență energetică, mediu, schimbări climatice, acces la apă și canalizare.
Misiunea Socială „Diaconia” a fost premiată Pentru un răspuns la criza socială și apreciată pentru inițiativele și răspunsurile sale prompte în sprijinirea populației pentru a depăși crizele sociale.
Premiul Pentru promovarea schimbării a fost acordat Asociației Obștești „ANIMA”. Aceasta a implementat cea mai bună inițiativa care vizează sprijinirea tinerilor.
Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare a fost distins cu premiul Pentru promovarea egalității de gen, pentru că a realizat cea mai bună acțiune ce promovează egalitatea de gen și emanciparea femeilor.
Asociația Obștească „HOMECARE” a intrat în posesia premiului Pentru consolidarea încrederii. Asociația a implementat cea mai bună inițiativă de construire a încrederii și reconcilierii prin soluții concrete și viabile la unele dintre problemele cu care se confruntă oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului.
Gala Premiilor Europene pentru Societatea Civilă se află la ce-a de-a treia ediție. Anul trecut trei ONG-uri din Republica Moldova au primit premiile europene Comunități mai puternice, oferite de Delegația UE.