Organizațiile din societatea civilă care se ocupă de sectorul de securitate și apărare sunt gata să participe la elaborarea Strategiei de Securitate Națională și a altor documente strategice, dacă instituțiile statului vor solicita concursul lor. „Dar ne propunem să fim și pro-activi, să venim cu inițiative, cu propuneri, să ne oferim sprijinul”, a menționat Elena Mârzac, director executiv al Centrului de Informații și Documentare privind NATO (CID NATO), din Republica Moldova. „Organizațiile din cadrul societății civile – din sectorul de securitate și apărare – pot contribui plenar cu analize ale mediului regional și global de securitate, cu identificarea riscurilor și amenințărilor, dar și cu propuneri în vederea îmbunătățirii sistemului național de securitate și apărare”, a menționat Elena Mârzac, citată de IPN.
În opinia ei, în Republica Moldova sunt relativ puține organizații ale societății civile care se ocupă de sectorul de securitate și apărare, comparativ cu alte state europene. În cadrul unei mese rotunde internaționale, Elena Mârzac a prezentat o comunicare asupra unui studiu consacrat cartografierii organizațiilor societății civile care au ca obiect al activității problematica din sectorul de securitate și apărare al Republicii Moldova. Elena Mârzac a menționat că la ora actuală în Republica Moldova funcționează o Platformă a organizațiilor ce se ocupă de sectorul de securitate și apărare, formată din 15 instituții. Printre provocările ce stau în fața acestor organizații sunt: lipsa asigurării unei finanțări care să acopere necesitățile în vederea desfășurării proiectelor, lipsa accesului la documente de stat din sectorul de securitate și apărare, sub pretextul secretului de stat. „Cartografierea a fost necesară în condițiile în care noua conducere politică, rezultată în urma alegerilor prezidențiale și parlamentare, a dorit să știe care sunt actorii cu care va conlucra pe tematica sectorului respectiv”, a menționat Elena Mârzac. Academia Militară și Agenția pentru Știință și Memorie Militară sunt binevenite să se implice în activitățile Platformei societății civile în sectorul de securitate și apărare, consideră Elena Mârzac.
O instituție care tradițional a fost implicată în activitatea de elaborare și evaluare a documentelor strategice ale Republicii Moldova este Academia Militară a Forțelor Armate „Alexandru cel Bun” (AMFA). „Actualmente nu avem o unitate care să poată participa direct la asemenea activități, după ce Centrul de Studii Strategice de Apărare și Securitate, din cadrul Academiei, a fost transferat în cadrul nou înființatei Agenții pentru Știință și Memorie Militară, dar am înaintat conducerii Ministerului Apărării o nouă organigramă, în care am propus înființarea unei noi unități de cercetare în domeniul securității și apărării, care va putea participa la acele activități”, a declarat pentru IPN rectorul AMFA, Anatolie Bucuci.
Pe de altă parte, Ion Coropcean, directorul Agenției pentru Știință și Memorie Militară (AȘMM), în cadrul căreia activează o Secție de Studii Strategice de Apărare și Securitate, a declarat că domeniul securității naționale ține de nivelul de planificare, de care este responsabilă conducerea politică a țării, Consiliul Suprem de Securitate. „Noi putem veni în sprijinul Ministerului Apărării pe segmentul de apărare”, a menționat Ion Coropcean.
Marți, 19 octombrie, CID NATO va organiza lansarea unei publicații cu titlul: „Securitatea între stereotipuri și realități”, semnată de Elena Mârzac și Natalia Albu. În cadrul evenimentului, care se organizează în format online, va fi discutată problematica legată de rolul societății civile în domeniul securității și apărării.