Deși bronzul continuă să fie idealizat în societate, specialiștii trag un semnal de alarmă: expunerea excesivă la soare fără protecție poate avea consecințe grave. Am stat de vorbă cu dr. Corina Vasilache, medic dermatolog, care ne-a explicat clar de ce SPF-ul ar trebui să devină parte din rutina zilnică a fiecăruia dintre noi, indiferent de anotimp sau vârstă.
Ce este SPF-ul și cum te protejează?
SPF vine de la „Sun Protection Factor” – factor de protecție solară. Este un indicator al perioadei în care pielea ta poate fi expusă la soare fără a se arde, comparativ cu pielea neprotejată.
Conform explicațiilor dr. Corina Vasilache, „SPF-ul blochează radiațiile ultraviolete de tip A și B – cele care provoacă îmbătrânirea prematură a pielii și arsurile solare. UVA (A – aging) pătrund adânc în piele și distrug elasticitatea, în timp ce UVB (B – burns) acționează la suprafață și sunt responsabile de arsurile solare”.
Medicul mai precizează că „Un SPF 50+ filtrează aproximativ 98% dintre radiații, iar SPF 30+ în jur de 96-97%. Cu cât e mai mic factorul, cu atât te arzi mai repede, de aceea, în calitate de medic dermatolog recomand produse de protecție solară cu un factor mai mare de protecție, deoarece te poți afla în siguranță mai mult timp la soare și respectiv ești nevoit să reaplici mai rar spf-ul, nu la 2-3 ore ca cele cu un factor de 10-15”.
Cum și când se aplică SPF-ul?
• Aplică-l dimineața, ca ultim pas în rutina de îngrijire (înainte de machiaj);
• Dr. Corina Vasilache recomandă: „Folosește protecția solară cu 10-15 minute înainte să ieși din casă”;
• Reaplică-l la fiecare 2 ore dacă ești în aer liber sau transpiri abundent;
• Nu uita zonele des „neglijate”: urechi, ceafă, buze(n.r. se are în vedere utilizarea unui balsam de buze cu spf), decolteu și mâini.
Ce se întâmplă dacă nu folosim SPF?
Medicul dermatolog avertizează că efectele expunerii neprotejate la soare pot fi atât imediate, cât și de lungă durată. „Cea mai gravă consecință a expunerii neprotejate la soare este cancerul de piele, care apare în urma unei expuneri cumulative la radiații ultraviolete, pe o perioadă de mai mulți ani. De asemenea, apariția ridurilor la nivelul feței, petele pigmentare și pierderea elasticității pielii sunt efecte ale neutilizării protecției solare. Printre efectele negative care pot apărea imediat după expunerea la soare se numără arsurile solare, care pot fi ușoare, dar în unele cazuri pot evolua până la arsuri de gradul II sau III, cu formarea de bășici și exfolierea pielii pe suprafețe extinse”, subliniază dr. Corina Vasilache.
Mai mult decât cremă: cum îți protejezi pielea vara?
Pe lângă aplicarea SPF-ului, dr. Vasilache mai recomandă:
— Haine lejere din in sau bumbac, în culori deschise;
— Pălării cu boruri largi sau chipiuri;
— Ochelari de soare cu protecție UV;
— Evitarea expunerii directe la soare sau a bronzatului propriu-zis între orele 11:00–16:00;
— Pentru copii, se recomandă haine speciale cu protecție solară UV și mâneci lungi.
Este SPF-ul sezonier?
Utilizarea protecției solare nu ține cont de vârstă, gen sau tonul pielii – este o măsură de îngrijire valabilă pentru toată lumea. ,,Radiațiile UV afectează pielea în orice anotimp, nu doar vara. De aceea, aplicarea cremei cu SPF este recomandată pe tot parcursul anului: un SPF 30+ în sezonul rece și un SPF 50+ în perioada caldă”, punctează medicul dermatolog.
La fel, Corina Vasilache mai menționează că: „Chiar și în zilele noroase, radiațiile ultraviolete pot traversa norii, motiv pentru care protecția solară nu trebuie neglijată. Este esențial să se folosească produse cu spectru larg, care protejează atât împotriva razelor UVA, cât și a celor UVB, și să se evite expunerea directă la soare în intervalul orelor cu radiație maximă”.