Aruncați o privire mai atentă asupra copiilor care se joacă în curțile caselor cu multe etaje. Probabil, veți vedea cum unii dintre ei frământă, întind, modelează o substanță vâscoasă, sclipitoare. E un slime (din engleză se traduce „mucozitate”, „mâzgă”) și e o jucărie la modă printre copii, adesea are un miros neplăcut de substanțe chimice, dar acest fapt nu le deranjează pe mămicile iubitoare care le cumpără cu bucurie pentru copiii lor.
Anterior, potrivit atotștiutorului Google, era fabricat din guma de guar – un supliment alimentar, E 412, dar acest lucru se întâmpla prin anii 80 ai secolului trecut. Acum, experții spun că slime a devenit periculos pentru sănătatea copiilor și ar trebui retras de pe piețele țării. Cel puțin, raportul Comisiei Europene spune că borul care face parte din slime – un element chimic periculo – poate provoca diverse boli. Această jucărie este ieftină și destul de des compoziția sa nu este indicată pe ambalaj.
Apropo, Nicolae Olarașu, specialist la Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței (linia verde: telefon 0800 28 0 28, apel gratuit de la toate telefoanele fixe), a menționat că deseori componentele nu sunt indicate pe ambalaj, nu conține avertismente în ceea ce privește vârsta, nu există niciun simbol al conformității europene sub forma de majusculele CE (Conformité Européenne – Conformitate europeană – nota autorului). El a numit aceste jucării bombe cu efect întârziat care sunt interzise în Europa.
Pe tejghelele unităților comerciale în care se vând jucării pentru copii, poți găsi slime de orice culoare, dimensiune, ambalaj, preț, începând de la 8 lei. Vânzătorii și consultanții susțin că se vinde rapid, pentru că tuturor copiilor le place această pastă gelatinoasă, iar părinții se străduie să le satisfacă toate dorințele. Autorul acestor rânduri a decis, de asemenea, să cumpere un slime. S-a dovedit a fi o producție ucraineană, pe ambalaj e scris „Mâzgă antistres” (лизун-антистресс). Denumirea, desigur, e cât se poate de „potrivită”, doar copiii noștri de 5 ani au foarte des situații stresante atunci când nu pot împărți jucăria cu alții.
Pe ambalaj puteți citi că jucăria este recomandată pentru dezvoltarea abilităților motrice fine la copii cu vârsta mai mare de 5 ani. Trebuie de evitat nimerirea în gură, ochi, să nu fie mâncat, să nu se lipească pe păr și alte părți vulnerabile ale corpului, este confecționat din gumă de guar, tetraborat de sodiu – o combinație din bor, clorură de potasiu, colorant, apă. Apropo, un caz rar, dar slime-ul meu nu miroase deloc, iar pe ambalaj e imprimată râvnita marcă CE. Însă, din anumite motive, unele îndoieli oricum îmi macină sufletul – oare totul corespunde adevărului?
Potrivit lui Nicolae Deliu, șefului secției promovare a sănătății la Direcția Sănătate Publică Ungheni, jucăriile, dacă nu fiecare în parte, atunci întregul lot, trebuie să fie însoțite de certificat de proveniență, în caz contrar, nu au dreptul de a le vinde, deoarece produsul, dacă nu se știe din ce este fabricat, la contact direct poate prezenta pericol pentru sănătatea copilului. Părinții ar trebui să fie foarte atenți cu ce se joacă copiii lor, indiferent dacă sunt creioane, pixuri, carioca, chiar și mingi obișnuite din cauciuc, pâslă sau materiale sintetice.
De menționat, dragi părinți, că sănătatea copiilor depinde în mare măsură de dvs., așa că, înainte de a cumpăra ceva pentru copil, și nu este vorba doar de jucării, ci și de alimente, gândiți-vă la sănătatea lui și nu la satisfacerea capriciului ordinar.