Un tânăr sătean a fost rănit într-un accident recent și are nevoie, potrivit rudei sale, să fie transportat la un spital din Chișinău, dar se pare că, pentru a lua o mașină, se cer câteva mii de lei, va urma intervenția chirurgicală și iar ar fi nevoie de 6000-7000 de lei. De unde să aibă această sumă familia numeroasă? Nu au putut procura la timp polița de asigurare pentru fiu și a trebuit să o cumpere acum, cheltuind tot salariul mamei care lucrează în Ungheni. În familie, se spune, mai sunt trei elevi pe care nu au cu ce-i hrăni, iar tatăl, așa cum se întâmplă adesea acum, nu lucrează. Potrivit unei rude, mama băiatului este disperată și nu vede o ieșire din această situație.
Înainte de a cădea în disperare, să lămurim ce este cu acest tânăr?
Șeful secției de traumatologie a Spitalului Raional Ungheni, un medic excelent și un om bun la suflet, Octavian Babici, a explicat că pacientul are o fractură a oaselor bazinului și trebuie transportat în capitală. Mama sa a fost deja acolo și a prezentat radiografia. Însă nu pot face acest lucru din motive medicale, el are febră, dar chestiunea se coordonează cu Chișinăul, dacă cei de acolo spun să fie dus cu temperatură, va trebui să fie transportat, iar pentru aceasta e nevoie de un vehicul. Dar Aviasan? Da, există aviație medicală în republică, dar nu transportă pacienți, ci servește doar pentru a oferi asistență de urgență atunci când viața unei persoane este în pericol. În cazul în care pacientul trebuie să fie însoțit de un lucrător medical, problema este rezolvată la nivelul administrației spitalului, dacă nu, atunci pacientul este dus cu transportul propriu. El trebuie dus în poziție culcat. Tânărul are poliță și acoperă chiar și acele zile în care nu era asigurat. Medicul a explicat că polița nouă se activează după 8 zile. Cât costă transportarea, el nu știe. Le-a spus rudelor că este nevoie de transport, fiindcă spitalul nu-l are, iar dacă ei se înțeleg în privința unei ambulanțe, vor trebui să plătească. Costul operației? Pacientul este asigurat, așa că ar trebui să o facă gratuit, cel puțin aici, în spital, nu au fost cheltuieli, deși el s-a aflat în secția de reanimare, i s-a făcut transfuzie de sânge.
Potrivit medicului-șef al Substației Urgență Medicală Ungheni, Nicolae Odainic, ambulanța duce la Chișinău gratuit femeile însărcinate, copiii și pacienții cu tulburări mintale. În alte cazuri, spitalul trebuie să încheie un contract cu instituția respectivă și să plătească pentru servicii, ceea ce nu se face în ultimul timp.
Nu avem decât să ne mirăm de ce e așa? Dacă spitalul raional nu dorește să cheltuiască bani pentru transportul pacienților, lasă s-o facă rudele, dar să nu alerge în căutarea unui mijloc de transport, mai ales atunci când, ca în acest caz, pacientul trebuie transportat în poziție culcat. Și noi întotdeauna urmăm linia minimei rezistențe, dacă poți să nu plătești, atunci de ce să plătești. Lasă oamenii să-și bată capul, ei sunt obișnuiți să se zbată ca peștele pe uscat.