După aproape trei ani de la existența celor două servicii cu același scop – ÎM „Servicii Comunale Ungheni” și Serviciul de salubrizare pe lângă primărie – se pare că lucrurile vor lua o turnură neașteptată. Cel puțin așa crede Pavel Mogîldea, administratorul Serviciului de salubrizare. O parte din atribuțiile întreprinderii municipale vor fi împărțite între Serviciul de salubrizare și „AVE Ungheni” SRL. După modificările din ultima perioadă, din cei 40 de angajați anunțați în luna septembrie la întreprinderea municipală, ar mai fi rămas 11, care se ocupă de defrișări, iluminatul stradal și ascensoare. Ceilalți lucrători au fost concediați sau transferați către Serviciul de salubrizare, aceștia preluând în totalitate responsabilitatea de a curăța locurile publice.
Utilajele întreprinderii ar putea deveni proprietatea „AVE Ungheni” SRL
Mai mult decât atât, chiar și autospecialele întreprinderii vor fi trecute una câte una în subordinea „AVE Ungheni” SRL. Procesul a început cu faimoasa mașina destinată salubrizării, care a apărut în oraș acum doi ani, dar care a fost văzută doar de câteva ori, fiind mereu în reparații. Prin decizie de consiliu, acum ceva timp a fost transferată în subordinea „AVE Ungheni”.
Despre aceste transferuri, directoarea întreprinderii respective, Claudia Coniuhov, a răspuns însă evaziv. Dânsa spune că la moment sunt astfel de vorbe, până când nu va avea actul de predare în mână a celorlalte utilaje, nu vrea să se pronunțe în niciun fel.
În situația dată am consultat părerea viceprimarului municipiului, Cristofor Codreanu, pentru a limpezi cât de cât situația. Dânsul ne-a confirmat faptul că la întreprinderea municipală se produc câteva schimbări. Respectiv toate utilajele și urnele de aluminiu vor trece în gestiunea „AVE Ungheni” SRL, motivând că serviciul dat este cel mai indicat pentru a prelua aceste atribuții. Restul competențelor care țin de măturători vor fi orientate către Serviciul de salubrizare, iar întreprinderea municipală se va ocupa strict de defrișări, iluminat stradal, ascensoare, iar la momentul dat – de decorațiunile pentru sărbători.
Pavel Mogîldea este de aceeași părere. „Știți, atunci când sunt mai mulți șefi lucrurile se bat cap în cap, iar angajații nu mai sunt la fel de receptivi. Modificările date vor îmbunătăți cu mult situația. Eu acum știu mai bine ce am de făcut și cum anume. Primarul ne-a promis că ne va oferi și un transport pentru angajați, ca să putem ajunge mai ușor la periferiile orașului. În prezent am terminat aproape de adunat toate frunzele din locurile publice, au rămas cele de pe terenurile private. Ca să fac așa o comparație, angajații noștri încarcă acum și câte 4 mașini de frunze pe zi, pe când câțiva ani în urmă, încărcau una singură”, a mai comentat dânsul.
În acest sens am încercat să consultăm și părerea administratorului întreprinderii municipale, Ghenadie Ciobanu, însă acesta a fost de negăsit.
Lipsă de instrumente sau comoditatea celor uzate
Recent angajați ai Serviciului de salubrizare au fost văzuți de către reporterii ziarului cum încercau să curețe de frunze gazonul din scuarul „Grigore Vieru” cu niște instrumente neadecvate. Angajații măturau iarba cu o bucată de hârleț ros mai bine de jumătate, o adunau și o încărcau pe o cuvertură. În acest sens am discutat cu Pavel Mogîldea, dacă nu cumva Serviciul de salubrizare ar fi în criză de instrumente. Răspunsul lui a fost unul neașteptat. De fapt ,acele jumătăți de hârlețe ar fi instrumentul cel mai potrivit pentru a aduna frunzele. Întrucât unul bun zgârie mai mult, iar măturile nu reușesc să adune în totalitate. Dânsul a ținut să menționeze că instrumente sunt mai mult decât suficiente și că primăria i-a asigurat cu haine, încălțăminte, lopeți, greble, hârlețe. Singura problemă cu care s-ar confrunta acum ar fi lipsa numărului necesar de angajați. Deși ar trebui să aibă 41, la moment ar lucra doar 31. Cu toate că sunt cereri de angajare, Pavel Mogîldea spune că îi alege cu mare grijă, deoarece se confruntă cu mai multe probleme privind responsabilitatea lor.