Declarația îi aparține lui Vladimir Popovici, director interimar IMSP Spitalul Raional Ungheni.
La momentul de față la Ungheni se tratează aproximativ 60 de pacienți bolnavi de COVID-19. Cea mai mare secție COVID-19 a fost Secția Pediatrie/Neurologie – Secția COVID 3. Dacă la început acolo au fost 75 de pacienți, unde lucrau 3 medici, 18 asistente medicale, 18 infirmiere, o secție foarte mare, acum (nota red: discuția a avut loc pe 13 aprilie) doar 27 de pacienți. „Un post a fost lichidat și medicul de aici (Notă: E vorba de medicul chirurg-traumatolog, Igor Chiriac) s-a reîntors în policlinică, unde are ore de primire. Astfel acolo au rămas să lucreze doar 2 medici. Au fost de asemenea lichidate și 2 posturi pentru asistentele medicale” specifică Vladimir Popovici.
Aceeași sursă precizează că la moment se lucrează la stația de oxigen („În Ungheni va fi o stație de producere a oxigenului medical, achiziționată în cadrul unui proiect al Băncii Mondiale”).
„Facem platforma, și deja urmează să aducem stația, astfel că secțiile de Anesteozologie, Reanimare și Terapie Intensivă, Chirurgie și Terapie, vor fi alimentate de la stația de oxigen” explică directorul interimar al IMSP Spitalul Raional Ungheni.
24 mii lei doar pentru buteliile de oxigen
În prezent instituția spitalicească utilizează în 24 de ore 75-80 de butelii cu oxigen. Ceea ce înseamnă, conform spuselor lui Popovici, că se cheltuie 24 mii lei doar pentru butelii. „Dar pe lângă acestea, mai trebuie să achităm și lucrătorii, care trebuie să fie acolo 24 din 24 de ore să schimbe buteliile, de asemenea transportarea, încărcarea-descărcarea buteliilor, ceea ce e un lucru enorm. Veneau mașinile de 2 ori pe zi, cu 80-100 butelii de oxigen. A fost o perioadă grea, dar acuma sperăm că o să ne fie mai ușor” specifică dânsul.
IMSP Spitalul Raional Ungheni dispune de 39 de oxigenatoare: 13 oxigenatoare de la Consiliul Raional Ungheni, 4 – Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, 5 – au fost donate, și deja cele 17 aparate oxigenatoare care le avea spitalul în dotare. În cazul că se termină buteliile cu oxigen, pacienții sunt conectați la aceste oxigenatoare.
Noi secții de triaj
Dacă până acum pe teritoriul spitalului era doar o singură secție de triaj, fosta farmacie, atunci în viitorul apropiat va fi dată în exploatare încă una. Aceasta va activa în fosta stație de transfuzie a sângelui. Vor fi 12 paturi, toate conectate la oxigen. Astfel, dacă vine un pacient suspect de COVID-19, nu va merge la Unitatea de Primiri Urgente, dar în secția de triaj. Acestea nu sunt de ajuns însă. Vladimir Popovici spune că aici ar trebui să fie cel puțin 20 de locuri, pentru ca toți bolnavii care se vor prezenta la spital să îi treacă prin triaj (Notă: procesul de selecție), sau li se va face testul rapid la COVID-19, care în 20 de minute confirmă dacă e bolnav sau nu pacientul cu suspecție de infecție cu noul tip de coronavirus. Pentru efectuarea testelor rapide s-a introdus un post de asistentă medicală adițional, care de dimineață și până la 18.00 seara, testează pacienții, iar de la 18.00 seara și până a doua zi dimineața, ora 06.00, activează un alt schimb. „Fiecare pacient este un caz aparte și necesită multă atenție și muncă” ne spune Vladimir Popovici. La IMSP Spitalul Raional Ungheni sunt 1000 de teste rapide.
În jur de 99% dintre pacienți vor fi cu tomografie
„Ceea ce ține de tomografia care trebuie făcută pentru pacienții cu COVID-19, avem contractate cu compania de asigurări medicale, 4 milioane de lei, pentru tomografia la plămâni a pacienților” ne specifică Vladimir Popovici. Pentru aceasta, dacă e necesar, ne spune dânsul, pot face și o dată, și de 2 ori tomografia la pacientul COVID. Când pacientul este cu mari complicații, i se face tomografie, astfel se poate vedea câte procente au fost afectați plămânii și atunci medicii știu ce tratament pot să-i dea. „De aceea, în jur de 99% dintre pacienți vor fi cu tomografie, deoarece ajutorul trebuie să fie acordat la nivel. Fiecare pacient, și aici nu contează, că are el 80, 90 de ani, 16, sau 20 de ani, pentru noi e pacient, care necesită să fie complet investigat și tratat. Pentru aceasta, este foarte mult de muncă, iar noi muncim și muncim” mai precizează directorul interimar al IMSP Spitalul Raional Ungheni.
Precizăm că Secția COVID1 de pe teritoriul Spitalului Raional Ungheni este Secția de Boli Contagioase, COVID2 se află în incinta Secției de Boli Cronice, și deja COVID3 în Secția de Pediatrie și Neurologie.