Atacul represiv fulgerător al Rusiei asupra Ucrainei a eșuat lamentabil,
a declarat șeful Consiliului Național de Securitate și Apărareal Ucrainei, Alexei Danilov, marți, 1 martie. „Numai asta poate explica bombardarea barbară a orașului Harkov, de un milion și jumătate, cu instalații Grad. Distrugerea perlei istorice a Europei – orașul Cernihiv, bombardarea Bucha, Irpen, Gostomel și alte zeci de orașe și sate ucrainene. Orașul Volnovakha este în pragul unei catastrofe umanitare. Răniți, uciși, lipsiți. a propriilor case. Această listă de crime ale Federației Ruse împotriva Ucrainei și a poporului său va fi prezentată instanțelor internaționale și nimeni nu poate scăpa de pedeapsă. Le promitem”, a subliniat Danilov. În opinia sa, autoritățile ruse merg pe frâu, realizând că doar perspectivele Tribunalului de la Haga le așteaptă înainte.
Declarația comandantului suprem al armatei: Rusia este un stat terorist
Președintele Ucrainei, Comandantul Suprem al Forțelor Armate ale Ucrainei, Volodymyr Zelensky, a declarat că Rusia s-a transformat într-un stat terorist după atacul cu rachete asupra Pieței Libertății din Harkov.”Zeci de victime. Aceasta este dimineața poporului ucrainean. O rachetă în piața centrală din Harkov este o acțiune de teroare deschisă, nedisimulata. După aceasta, Rusia este un stat terorist. Nimeni nu va ierta. Nimeni nu va uita”, a spus liderul ucrainean.
Ucraineneii adună dovezi împotriva agresiunii ruse
Ucrainenii sunt îndemnați să trimită fotografii și videoclipuri cu dovezi ale crimelor armatei ruse pentru un tribunal pentru cei responsabili de război. O echipă internațională de voluntari a lansat proiectul „Nürnberg 2022” pentru a înregistra crimele Rusiei împotriva populației civile din Ucraina.
„Acest site a fost creat pentru a colecta fapte despre crimele armatei lui Putin împotriva populației civile din Ucraina. Puteți ajuta la pedepsirea lui Putin. Aceasta este contribuția dvs. la verdictul asupra lui Putin”, se arată pe site-ul proiectului.
Lavrov contestă integritatea teritorială pentru Ucraina
Zeci de diplomați de la Geneva au părăsit ieri sala Consiliului ONU pentru Drepturile Omului în semn de protest față de războiul rusesc din Ucraina, înaintea discursului ministrului Serghei Lavrov, care s-a produs online, din cauza interdicției de intrare în UE, pe care o are. În pregătirea acțiunii în cauză a participat ambasadorul german Katarina Stasch și alte zeci de delegații, notează Spiegel.
Lavrov a numit cu cinism drepturile omului o „constantă universală”. Totodată, ministrul rus a spus că principiul respectării integrității teritoriale este aplicabil doar statelor ale căror guverne reprezintă toți oamenii care locuiesc pe teritoriul lor, ceea ce „nu poate fi atribuit guvernului de la Kiev”.
PE acceptă cererea Ucrainei de aderare la UE
Parlamentul European a îndemnat instituțiile Uniunii Europene să depună eforturi pentru a acorda Ucrainei statutul de candidat la UE. Rezoluția respectivă a fost adoptată de legislativul european la 1 martie, scrie serviciul de presă al Parlamentului European.
Documentul a fost susținut de 637 de parlamentari, 13 au votat împotrivă, 26 s-au abținut.
A început o procedură specială de admitere. Șeful Consiliului European Charles Michel a menționat că UE va continua să ajute Ucraina cu finanțe. „Desigur, sprijinirea Ucrainei este mobilizarea de resurse financiare, asta facem deja și vom continua să facem asta. Va avea loc o conferință internațională a donatorilor… Vom ajuta refugiații și oamenii care fug de război și ne vom demonstra solidaritatea cu poporul ucrainean și cu cei care se mobilizează”, a declarat oficialul.
PE a condamnat ferm agresiunea militară ilegală, neprovocată și nejustificată a Federației Ruse împotriva Ucrainei și invadarea acesteia, precum și implicarea Belarusului în această agresiune.
Delegația ucraineană nu va participa la negocieri, dacă Rusia va lansa ultimatumuri, a asigurat ministrul Dmitri Kuleba.
Ucraina nu va respecta nici ultimatumurile, nici capriciile Rusiei în negocierile pentru încheierea războiului, a declarat marți, 1 martie, ministrul de externe Dmitri Kuleba. „Vom decide asupra poziției noastre și apoi, dacă este necesar, ne vom pregăti pentru o nouă întâlnire. Credem că o astfel de întâlnire ar trebui să aibă loc, pentru că Ucraina crede în diplomație și suntem pregătiți pentru o soluție diplomatică a acestui conflict”, a spus Kuleba la un briefing online marți.
Ieri, într-o adresare televizată, președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky a cerut ca Rusia să oprească, mai întâi, focul și apoi să se așeze la masa negocierilor.
Azi ar putea avea loc a doua rundă de discuții dintre Rusia și Ucraina privind încheierea ostilităților.
Masacrați a doua oară
Șeful administrației prezidențiale dela Kiev Andriy Yermak a confirmat pe Facebook informațiile conform cărora în timpul bombardării turnului de televiziune din Kiev, trupele ruse au lansat proiectile și asupra complexului memorial Babi Yar, unde naziștii au masacrat în anii 1941 – 1943 zeci de mii de ovrei, dar și prizonieri sovietici, romi, comuniști. „Acești monștri ucid victimele Holocaustului pentru a doua oară!”, s-a revoltat oficialul.
„Peste 80 de ani, naziștii ruși lovesc în același pământ pentru a-i ucide pe ucraineni. Ură și barbarism”, a scris în Twitter ministrul de externe Dmitry Kuleba.
Potrivit ministrului politicii și informațiilor culturale al Ucrainei, Oleksandr Tkachenko, barbarii ruși amenință că vor distruge mai multe facilități de infrastructură din imediata apropiere a monumentului UNESCO – Soborul Sfânta Sofia.
Trei miliarde de dolari pentru Ucraina
Fondul Monetar Internațional (FMI) și Banca Mondială lucrează asupra unui pachet de sprijin financiar de 3 miliarde de dolari pentru Ucraina.
„Pregătim un pachet de sprijin de 3 miliarde de dolari în lunile următoare, începând cu o operațiune de sprijin bugetar cu plata rapidă de cel puțin 350 de milioane de dolari, care va fi supus aprobării consiliului de administrație săptămâna aceasta”, se arată în comunicatul comun al structurilor. Următorul pas va fi acordarea Ucrainei de sprijin în domeniul sănătății și educației în valoare de 200 de milioane de dolari, cu o debursare rapidă a fondurilor.
Biden a declarat război oligarhilor ruși
Președintele american Joe Biden, vorbind în discursul anual privind starea națiunii în fața Camerei Reprezentanților și a Senatului Congresului în noaptea de miercuri, 2 martie, a declarat că Departamentul Justiției al SUA instituie un grup de lucru special pentru investigarea crimelor oligarhilor ruși.
„În urmă cu șase zile, Putin a decis să zdruncine înseși temeliile lumii libere. A crezut că ne poate îndoi, ne subjuga, dar s-a înșelat. S-a confruntat cu un zid pe care nici nu și-l putea imagina. S-a confruntat cu poporul ucrainean. Putin credea că ne va certa cu Europa, dar s-a înșelat. Suntem împreună, suntem puternici, pregătim o coaliție cu țările iubitoare de libertate din Europa pentru a-l întâlni față în față pe Putin. Ne-am luptat cu minciunile rusești, folosind doar adevărul. Și acum lumea liberă îl va cere pe Putin la răspundere. Putin este izolat de lume ca niciodată în istorie. Împreună cu aliații noștri, recurgem la sancțiuni economice puternice”, a spus Biden.
„Tăiem Rusiei accesul la tehnologie, care le va priva economia de putere și va slăbi armata. Astăzi le spun oligarhilor ruși și liderilor corupți care au primit milioane de dolari de la autorități: până aici. Departamentul de Justiție formează un grup special pentru a investiga crimele oligarhilor ruși. Forțele cu aliații noștri europeni să vă ia iahturile, cazarea de lux, avioanele dumneavoastră private. Venim pentru bogățiile voastre nedorite”, a spus el.
Pericolul unei catastrofe umanitare în regiunile Donețk și Lugansk.
„Orașele Volnovakha, Severodonetsk și altele sunt sub focul total zdrobitor al inamicului. Există o catastrofă umanitară. Zonele rezidențiale sunt bombardate, nu există electricitate și apă, oamenii sunt nevoiți să stea în subsoluri fără apă și mâncare”, a anunțat Irina Vereșciuk, ministrul reintegrării teritoriilor ocupate ale Ucrainei.
Ucraina a contat pe un sprijin mai mare din partea structurilor umanitare internaționale. În primul rând, Comitetul Internațional al Crucii Roșii, ONU și OSCE, a adăugat Vereshchuk.
România a adus ajutor umanitar în Ucraina.
Consiliul județean și prefectul județului Tulcea și Tulcea au trimis la Ismail un lot de materiale, în primul rând, „pentru armata și spitalele noastre”, a declarat Rodion Abashev, șeful Administrației Regionale de Stat Izmail, acestea sunt bunuri esențiale, și anume produse de igienă personală, medicamente, alimente și multe altele”.