68% – acesta este indicele ce arată câți ungheneni au fost asigurați medical pe parcursul anului trecut. Potrivit unui raport al Agenţiei Teritoriale Vest a Companiei de Asigurări în Medicină, dintre cei asigurați doar 1563 de persoane și-au procurat în mod individual polițe. Numărul celor rămași neasigurați este de 33224.
După cum susține directorul agenției, Oleg Belbas, situația nu este deloc îmbucurătoare, cu atât mai mult că doar jumătate din persoanele care au primit scrisori recomandate s-au asigurat. Tot dânsul a mai concretizat că în anul curent prețul unei polițe de asigurare medicală obligatorie rămâne același de 4056 lei.
Ceea ce ar fi însă un rezultat satisfăcător pentru raion și Direcţia deservire fiscală Ungheni este faptul că anul trecut s-a obținut cea mai mare încasare de mijloace financiare comparativ cu raioanele vecine – circa 57 milioane sau cu 16 milioane mai mult decât în anul precedent.
Oleg Belbas menționează câteva din problemele existente în centrele de sănătate și anume îndicii care nu au fost atinși cu privire la ponderea vizitelor profilactice. Practic, prognoza acestui indice nu a fost atins în niciuna din instituții, iar cel mai mic procent al controlului profilactic îl au centrele de sănătate de la Rădenii Vechi și Mănoilești. Și în privința indicatorilor de performanță, directorul agenției are câteva obiecții, concretizând că din totalul centrelor doar 15% ar fi mai active, celelalte fiind pasive, printre centrele cu calificativ negativ se numără cele din Măcărești, Sculeni, Năpădeni, Cetireni și Rădenii Vechi.
În ce privește Centrul de Sănătate Mănoilești, apoi acesta este atenționat pentru procentajul prea mare privind acordarea mijloacelor financiare pentru investigații. Cât despre medicamentele compensate, s-a constatat că dintre toate centrele de sănătate cele mai puține dintre acestea raportate la numărul populație s-au prescris la Năpădeni, iar cele mai multe – la Valea Mare. Diferența dintre aceste două centre este atât de vizibilă, încât și directorul agenției a remarcat: „Pot face o singură concluzie – sau e prea sănătoasă populația în satul Năpădeni sau este prea bolnavă în Valea Mare”. Un semnal de alarmă pentru specialiști constituie îndreptările medicilor de familie către medicii de profil. Potrivit lui Belbas, mai mult de 40% din persoane sunt pur și simplu trimise acasă, ceea ce ar denota o conlucrare insuficientă între asistența medicală primară și cea spitalicească, iar pacienții sunt puși în situații neconforme și inadmisibile, fiind purtați pe drumuri.
Directorul agenției supune criticii și salariile personalului. Cele mai bune le primesc angajații de la Centrul de Sănătate Pârlița. Acolo, bunăoară, salariul mediu al personalului de conducere este de 17500 lei, al unui medic – 13200 lei.
Ludmila Guzun, președinta raionului, concretizează că salariile aici ar fi mai mari, deoarece și populația este mai numeroasă, dar mai sunt și rezerve la capitolul încadrare în câmpul muncii, acolo personalul fiind mult prea mic comparativ cu numărul de locuitori. Cât despre cel mai mare salariu mediu al unei asistente medicale acesta se regăsește la Centrul de Sănătate Cetireni – 6151 lei. Mai defavorizați la acest capitol ar fi angajații din serviciul medical de ambulatoriu. Aici cel mai mare salariu al unui cadru medical este de 7400, iar al unei asistente medicale – de 3900 lei.