Despre situația agricolă la început de an discutăm cu Viorel Scutaru, șef al Direcției Agricultură și Alimentație Ungheni. Potrivit lui, roada la hectar, față de anul trecut, este mai mică, din cauza secetei care a influențat negativ, inclusiv și fructele.
„Grâul de toamnă este într-o stare bună, am fost și l-am studiat. Până la moment, pot să zic că este bine, nu avem motive de îngrijorare. Deși alternează temperaturile de rece-cald, ceea ce nu este bun, dar până la moment nu a adus niciun prejudiciu culturilor agricole. Suntem optimiști, sperăm ca anul respectiv, din punct de vedere al condițiilor climaterice, o să fie mult mai bun decât anul 2020, sperăm că agenții economici să-și recupereze dacă nu sută la sută, măcar parțial pierderile care le-au suferit din cauza secetei. Pentru că aceste pierderi nu se acoperă într-un an”.
De asemenea, specialistul spune că în zootehnie o să fie nevoie de mulți ani, aproximativ 6-7 ani până se redresează situația, asta dacă o să fie ani buni, în agricultură. Dânsul aici se referă la culturile de câmp, că anume acestea au avut cel mai mult de suferit: porumbul, grâul, floarea-soarelui. În rest, legumele, fructele, au avut mai puțin de suferit, acestea se recuperează în 2-3 ani.
„Nu avem motive de îngrijorare, grâul iernează bine, precipitații avem suficiente. Unicul lucru care este negativ alternarea de temperatură de minus și plus, dar nu te poți lupta cu natura. Temperaturile negative fără zăpadă pot afecta culturile de toamnă, grâu, orz, rapiță, etc., doar dacă avem o perioadă de 7-10 zile consecutiv, fără zăpadă, mai mult de 12 – 13 grade cu minus. Noi nu am avut așa ceva, grâul nu a avut de suferit. După înghețurile respective, noi ne-am deplasat în câmp, am studiat, și am văzut care este situația culturilor de câmp”.
Totodată, riscul cel mai mare este așteptat în martie-aprilie, atunci când au loc înghețurile primăvăratice timpurii, când deja pomii sunt în floare. „La moment, mărul rezistă și până la -28 grade, vița-de-vie rezistă la fel și se adaptează la temperaturile de iarnă, însă noi nu avem astfel de temperaturi care să afecteze culturile. Anul trecut, spre exemplu, am pierdut prunul, din cauza gerurilor timpurii de primăvară. Prunul, caisul sunt culturile care înfloresc mai devreme și sunt supuse riscului de a îngheța”, a concluzionat Viorel Scutaru, șeful Direcției Agricultură și Alimentație Ungheni.