A fost lansată noua versiune a Sistemului automatizat de plăți interbancare (SAPI ). Noile funcționalități oferă un grad superior de automatizare a întregului lanț de plăți – de la inițierea acestora de către plătitor, până la recepționarea mijloacelor bănești de către beneficiar. Potrivit Băncii Naționale a Moldovei, avantajele modernizării urmează să fie resimțite și apreciate, la fel, de utilizatorii serviciilor de plăți în lei moldovenești – persoane fizice și cele juridice, transmite IPN.
Proiectul de modernizare, care a început în martie 2021, a cuprins componenta de software și hardware și a inclus separarea logică a sistemului de decontare pe baza brută în timp real (DBTR) și a sistemului de compensare cu decontare pe bază netă (CDN). Suplimentar, a fost creată o nouă posibilitate de gestiune a limitelor de lichiditate de către participanți, migrarea mai avansată a mesajelor de plată (ISO 20022), precum și înlocuirea platformei hardware. Potrivit Băncii Naționale a Moldovei, aceste schimbări vor asigura o creștere scontată a performanței sistemului.
Potrivit Conceptului de dezvoltare a domeniului de plăți din Republica Moldova, modernizarea SAPI reprezintă o primă etapă a acțiunilor ce urmează a fi întreprinse de BNM, care va fi urmată de etapa a doua – implementarea la nivel național a plăților instante.
„Proiectele sunt orientate spre dezvoltarea domeniului de plăți din Republica Moldova. Acestea urmăresc scopul de a facilita modernizarea serviciilor de plăți și de a oferi comunității financiare un sistem de plăți ce înglobează atât infrastructuri de înaltă performanță, cât și instrumente de plată moderne care ar corespunde necesităților consumatorilor”, precizează BNM.
SAPI a fost implementat în anul 2006 și este administrat și operat de BNM. În anul 2021 prin intermediul SAPI a fost procesat un volum total de 13,8 milioane de tranzacții în valoare de 1083 miliarde de lei, majorându-se atât ca număr (9,8%), cât și ca valoare (0,7%) comparativ cu anul 2020. Volumul mediu zilnic al operațiunilor în SAPI a constituit 54,6 mii de tranzacții în valoare de 4,3 miliarde de lei.
Pe parcursul anului 2021, disponibilitatea medie a sistemului pentru participanți a constituit 99,9%, ceea ce ilustrează capacitatea înaltă a SAPI, fără întreruperi sau incidente, pe durata programului de funcționare.