Cum poate fi protejată integritatea fizică și psihică a copilului – iată întrebarea pe care o pun tot mai des părinții atunci, când copilul se află în școală. Peste hotare, ne referim la România, Franța, Norvegia, Slovenia (avem confirmarea mai multor cetățeni moldoveni care locuiesc în aceste țări), în instituțiile de învățământ, cu un flux mare de elevi, problema de mult timp a fost rezolvată, fiind montate sisteme de supraveghere video.
O bună parte din părinți, ai căror copii studiază în clasele primare, sunt de părerea că monitorizarea video ar trebui să fie o măsură eficientă pentru securitatea copiilor în școală. Ungheneanul Alexei Pânzaru spune că în școli monitorizarea video a procesului educațional, lent, dar sigur devine foarte necesară. Dânsul susține că astfel vor fi reduse incidentele neplăcute care pot apărea între copii: violența verbală sau fizică.
Conform informației oferite de către inspectorii de la Direcția Educație Ungheni, din cele peste 50 de gimnazii și licee din raion, doar două instituții au sisteme de supraveghere video: LT „Vasile Alecsandri”, Ungheni și LT „Alexei Mateevici”, Pârlița.
Lidia Covali, directoarea liceului „Vasile Alecsandri”, spune că ideea instalării camerelor video a apărut în urma unui incident neplăcut din anul trecut: în glumă, un copil a folosit un balon cu gaze lacrimogene. Atunci, consiliul coordonator al asociației de părinți a decis că în școală trebuie să fie un sistem de supraveghere video: „După aceasta nu am mai avut niciun fel de incidente neplăcute, ba chiar ne-a fost de mare folos: am putut verifica după înregistrarea video cine din copii a schimbat orarul din holul clădirii, am descoperit și elevii care chiuleau de la ore”.
Galina Grițco, specialistă la Direcția Educație, consideră că, camera video în școli este una din metodele de precauție și de siguranță și în toate instituțiile ar trebui să existe astfel de sisteme: „Desigur, camerele sunt scumpe, de aceea își permit să facă astfel de cheltuieli doar instituțiile cu un număr mare de copii și, firesc, cu un buget impunător”.
La liceul „Mihai Eminescu” din orașul Ungheni, fiind una din cele mai mari instituții de învățământ liceal din raion, nu s-au găsit surse financiare suficiente pentru instalarea unui sistem video, cu toate că a fost o intenție din partea părinților. Roza Furtună, directoarea adjunctă, spune că nu au renunțat la această idee, de aceea speră că vor reuși să o realizeze în cadrul implementării unui proiect cu finanțare din exterior.