Sindicaliștii cer de la autorități majorarea salariului minim până la 50-60% din salariul mediu pe economie. De asemenea, mizează pe menținerea ritmului de creștere a salariilor și neadmiterea acumulării restanțelor la plata acestora. De asemenea, sindicatele consideră oportună acordarea de subvenții și compensații populației pentru a face față creșterii prețurilor și tarifelor, transmite IPN.
Declarația este adresată Parlamentului, Guvernului și Confederației Naționale a Patronatului din Republica Moldova în contextul zilei de 1 mai, când este marcată Ziua Internațională a Muncii.
Printre solicitări se regăsește și inițierea procedurilor de ajustare a legislației naționale pentru recunoașterea COVID-19 drept boală profesională. Potrivit CNSM, pandemia COVID-19 a fost și continuă să fie o încercare fără precedent pentru lumea muncii. În perioada pandemică lucrătorii au fost supuși unor riscuri extreme pentru sănătate și au fost nevoiți să se adapteze unor noi forme de muncă. În același timp, oamenii muncii din țară sunt afectați de ororile provocate de războiul din Ucraina care amplifică incertitudinea pentru viitor.
Sindicatele mai cer urgentarea implementării Registrului electronic al salariaților din Republica Moldova și perfecționarea Legii privind sistemul public de pensii, inclusiv a mecanismului de calculare și stabilire a pensiei anticipate pentru carieră lungă.
Chiar dacă Moldova are un cadru de drept național și internațional care în mare parte vizează drepturi și garanții pentru salariați, în viața de zi cu zi, lucrătorii se confruntă cu mai multe probleme. Este vorba despre salariile mici, care nu asigură o viață decentă, condiții de muncă care afectează viața și sănătatea lucrătorilor, liberalizarea excesivă a raporturilor de muncă care diminuează drepturile și garanțiile salariaților și îi lipsește de protecție în fața angajatorilor și altele, se mai arată în Declarație.