Diferențele în salarizare între femei și bărbați înregistrează o tendință negativă pe parcursul ultimilor ani, pierderea financiară anuală a femeilor a atins valoarea de peste 17 mii de lei, în 2020. Inegalitățile salariale se răsfrâng direct asupra volumului pensiei de care vor beneficia femeile la etapa de pensionare. Pe lângă diferențele financiare, diverse forme de discriminare și violență afectează grav în continuare femeile din Republica Moldova. La nivel de localități rurale, 7 din 10 femei au suferit o formă de violență. Iar pandemia a accentuat stereotipurile legate de gen. Date în acest sens au fost prezentate în cadrul unui atelier organizat online de Comisia de Femei a Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), transmite IPN.
Liuba Rotaru, președinta Comisiei de Femei a CNSM, a salutat faptul că Parlamentul de la Chișinău a ratificat Convenția de la Istanbul, prin care țările-membre ale Consiliului Europei se obligă să combată violența împotriva femeilor. Liuba Rotaru a menționat că sindicalistele au un rol important în procesul de informare și sensibilizare a societății, pentru a diminua nivelul ridicat al acestui fenomen. În acest sens, Comisia va susține Campania internațională „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”, desfășurat de Organizația Națiunilor Unite.
Potrivit lui Petru Chiriac, vicepreședinte al CNSM, propunerile femeilor sindicaliste, care vizează aspectele menționate mai sus, vor fi incluse în proiectul Strategiei CNSM pentru anii 2022-2027, la compartimentul „Egalitatea de gen în sindicate”. „Spre regret, femeile sunt grav afectate de fenomene precum sărăcia, violența, discriminarea. Peste 70 la sută dintre migranții moldoveni sunt femei. În plus, criza pandemică a exacerbat și mai mult aceste fenomene, având un impact negativ major asupra femeilor. CNSM va promova, la toate nivelurile, importanța protecției femeilor în societate”, a menționat Petru Chiriac.
Prezentă la lucrările atelierului, Doina Gherman, deputat în Parlamentul de la Chișinău, a subliniat că, deși Republica Moldova are rezultate importante la capitolul reprezentarea femeilor la conducerea țării, situația femeilor rămâne precară, mai ales la sate.
Participantele la eveniment au mai discutat despre necesitatea îmbunătățirii legislației naționale în domeniul egalității de gen, sporirii gradului de participare a femeilor la procesele decizionale, dezvoltarea capacităților femeilor de a înființa propriile afaceri, crearea mai multor centre de asistență a victimelor violenței domestice, combaterea stereotipurilor în societate cu privire la egalitatea de gen, implementarea mai multor măsuri care ar contribui la prevenirea oricăror forme de violență îndreptate împotriva femeilor.