Recent la Biblioteca Publică Raională „Dimitrie Cantemir” din Ungheni a avut loc cea de a VI-a ediție a campaniei naționale „Nocturna Bibliotecilor”, ediția 2023. Evenimentul este unul de promovare a cărţii şi lecturii publice și este organizat de Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) și implică bibliotecile publice din România și Republica Moldova. Ediția din acest an a avut loc în perioada 29 – 30 septembrie 2023.
Nocturna Bibliotecilor 2023, desfășurată la BPR „Dimitrie Cantemir” a avut o conotație deosebită prin faptul că au fost consemnate mai multe sărbători, cum ar fi Ziua Internațională a Muzicii, Ziua Oamenilor în Etate, Ziua Națională a Vinului în Republica Moldova, Ziua Internațională a Cafelei și Ziua Profesorului.
Evenimentul a fost unul complex și variat, cu participarea unui public divers. Activitatea a demarat cu evoluarea colectivului „Prutenii” de la Școala de Muzică Ungheni, condus de profesorul Nicolae Arseni.
Diverse și interesante activități au fost incluse în agendă de către organizatori. Dintre care menționăm „Echipamente muzicale demult uitate și din nou explorate”, „Cartea și vița-de-vie, un buchet și-o armonie”, „Popas de sănătate prin carte” și „Cartea cu aromă de cafea”.
Participanții au admirat cu mult interes expoziția de echipamente tehnice vechi, utilizate în trecut pentru a asculta muzică sau alte informații de interes public. „Țin minte această tehnică, căci bunelul meu avea un asemenea aparat, numit patefon. La el se puneau discuri cu muzică pentru ascultare sau pentru a dansa după acea muzică. Mai târziu au avut și părinții mei un aparat de radio, pe care îl numeam radiolă, unde puneam discuri aduse din România cu muzica Mariei Lătărețu, Mariei Tănase, Benone Sinulescu”, a menționat ungheneanca, Domnica Rogojanu.
„Suntem foarte încântați de o asemenea activitate și la fel de bucuroși pentru aceea că suntem parteneri cu biblioteca și suntem invitați la activitățile ce se desfășoară aici. Vizitând această expoziție cu echipamente muzicale vechi a-și vrea să specific că astfel putem face o comparație și să vedem cât de mult au evoluat tehnologiile. Este bine, în special, pentru tânăra generație că face cunoștință cu trecutul”, a mai concluzionat Diana Echim, membră a Asociației Obștești „Ecologie pentru sănătate”.
Încântare și satisfacție le-a prilejuit participanților și atelierul „Cartea cu aromă de cafea”, unde aceștia au avut ocazia de a savura o cafea și de a cunoaște din cărți multe lucruri despre această băutură. La fel de interesant li s-a părut și cel dedicat viței-de-vie. Informații interesante despre ramura vitivinicolă, preluate din cărți, la fel au fost aduse în atenția vizitatorilor expoziției, dedicată viticulturii.
Membrii ansamblului coral „Floarea neamului” de la LT „Mihai Eminescu”, condus de Iosefina Vizitiu, au avut o reprezentație deosebită pentru cei prezenți la eveniment.
La ordinea zilei au fost nu doar cântecul, sunetul, imaginea și culoarea, dar și dansul. Participanții, ghidați de profesoara Larisa Chiriliuc de la Liceul Teoretic ,,Vasile Alecsandri”, s-au avântat într-o horă.
Culoare acestei zile i-a dat și întâlnirea unui grup de beneficiari de la Centrul de reabilitare și integrare socială din municipiul Ungheni cu poeta Eugenia Frunză. Aceștia au cântat, au stat la sfat, au ascultat poezii. „Vreau să spun că omul are și corp și suflet. Dacă corpul se tratează cu medicamente, apoi pentru suflet sunt alte remedii, printre acestea este și cartea. Cartea este cel mai bun prieten al omului, cartea poate să-l aline pe om, să-l mângâie, îl poate ajuta atunci când are o problemă. Un alt medicament este zâmbetul, căci el reprezintă elixirul vieții”, a specificat Eugenia Frunză.