Care este nivelul de pregătire pentru noul an de studii în școlile specializate din Ungheni, Sculeni, orașul Cornești, unde vin elevi capabili, talentați, care iubesc muzica, dansul, acuarelele? Cum vor întâmpina elevii aceste școli?
Potrivit Galinei Moraru, specialistă principală la Secția Cultură și Turism, Școala de Muzică din Sculeni și filiala ei din Petresti, Școala de Arte „Doina și Ion Aldea-Teodorovici” din orașul Cornești cu filiala din Pârlița sunt gata chiar azi să întâmpine elevii, fiind pregătite pentru sezonul de iarnă – combustibilul este achiziționat. Unicul lucru care îi neliniștește este numărul mic de elevi, de aceea în aceste zile și la începutul lunii septembrie copiii care nu au reușit sau au decis să se înscrie la școlile de muzică, dans și desen mai au posibilitatea să facă acest lucru.
La Sculeni anul trecut au studiat 104 elevi, dintre ei 21 au absolvit. Instituția de aici are încăperea proprie, iar filiala din Petrești ocupă câteva săli de clasă la gimnaziu, aici se studiază pianul și acordeonul. În orașul Cornesti, de asemenea, există clădire, având o filială în Pârlița, unde în această vară s-a construit sistem de canalizare, de aprovizionare cu apă și o centrală termică. În Cornești la fel s-a efectuat o reparație calitativă, s-au creat condiții mai bune și, cunoscând firea directoarei școlii, Ina Bilețchi, putem fi siguri de acest lucru. Aici studiază arta 223 de elevi, alții 90 – la filială. În această școală, afară de instrumentele muzicale și desen, se preda coregrafia. Ar fi dorit să deschidă o clasă și la școala din Sculeni, dar nu există încă profesori.
În ceea ce privește școlile de artă și muzică din Ungheni, ele încă nu sunt pregătite, dar vor fi, ca întotdeauna. Viceprimarul municipiului, Eduard Balan, a confirmat acest lucru. La Școala de Muzică, se spune, săptămâna curentă se va încheia reparația cosmetică, însă despre achiziționarea instrumentelor muzicale deocamdată nu se aude nimic.