„Medicina pentru persoanele de vârsta a treia”, astfel s-a întitulat tematica clubului de lectură „Nimeni nu e singur”, organizat recent la Centrul de Plasament și Reabilitare Socială a Bătrânilor din Ungheni. Organizatoarele Elena Struc și Ana Rotaru, specialiste ale serviciului bibliografic de la Biblioteca Publică ,,Dimitrie Cantemir” au venit în vizită la beneficiarii centrului cu aceeași misiune nobilă de a le aduce literatură, de a-i informa vizavi de problemele pe care îi frământă.
La ordinea zilei a fost subiectul ce ține de modul sănătos de viață, ce l-au dezbătut împreună cu medicul palestinian, Hatem Deeb, care de ani buni locuiește și activează în raionul Ungheni. Deoarece beneficiarii sunt la vârsta când a discuta despre sănătate este mai mult decât necesar, medicul le-a vorbit despre geneza bolilor cronice și profilaxia lor. „Vreau să vă spun că asemenea boli odată instalate în corpul uman vor persista pe parcursul vieții, însă nu disperați, că dacă duceți un mod sănătos de viață și aveți grijă de starea dumneavoastră fizică, cât și morală, calitatea vieții se îmbunătățește, se menține. Îmi dau seamă că vă este greu să o faceți, acum în aceste vremuri, când poate copiii vă sunt departe sau sunteți singuratici, dar nu vă pierdeți speranța, că aici sunteți înconjurați de grija oamenilor cu suflet bun. Fiți pozitivi și bolile vor ceda”, a specificat specialistul.
Bătrânii i-au adresat medicului diferite întrebări referitoare la starea lor de sănătate, iar unii chiar au fost examinați și îndrumați ce să facă pentru a-și ameliora starea de sănătate pe care o au. La rândul lor angajatele bibliotecii au venit către ei cu servicii de informare și lectură, au promovat literatura din domeniul medicinii, făcând o trecere în revistă a cărților din acest domeniu, au realizat lecturi selective pe marginea lor, au petrecut cu ei jocuri interactive. „Au fost destul de interesați și intrigați de cele relatate de medic, au ascultat cu un vădit interes subiectele ce țin de sănătatea lor, iar invitatul i-a ascultat, i-a consultat și i-a consiliat cu multă răbdare și înțelepciune”, a menționat Elena Struc, șefa serviciului bibliografic de la Biblioteca Publică „Dimitrie Cantemir”.
Participanții la activitate au avut o zi plină de conținut fapt despre care nu au întârziat să menționeze, etalându-și emoțiile frumoase și starea de spirit de care au avut parte. „Este un om cu suflet mare, ceva deosebit, răbdător și înțelept. Să-i dea Domnul sănătate pentru inima lui mare”, a ținut să afirme Elena, beneficiară a centrului respectiv.
În discuția cu ei, medicul Hatem Deeb, s-a axat și pe unele valori social-umane, venind cu exemple frumoase în acest aspect, menționând că are un respect mare pentru persoanele în etate. ,,Când eram adolescent, tatăl meu mereu mă învăța să fiu bun cu oamenii din jur, să-i apreciez, că fiecare din noi va ajunge ca ei. N-am să uit nicicând învățăturile lui. El îmi spunea așa, viața este un depozit cu fapte bune și rele, depinde cât de mut te strădui să aduni în el faptele bune. Dacă îl suplinești cu realizări frumoase vei avea de unde lua binele ca să-l dărui celor din preajmă”.
Cu un cuvânt de mulțumire pentru cele oferite de colaboratoarele bibliotecii și oaspete a venit și Nelea Lupu, directoarea centrului: „Grație doamnelor Elena Struc și Ana Rotaru beneficiarii noștri au parte de clipe frumoase. De fiecare dată vin la noi cu surprize plăcute, momente care le încarcă sufletul de bucurie și satisfacție, căci nu în zadar denumirea clubului este „Nimeni nu e singur”. Le mulțumim enorm pentru tot ceea ce fac”.
În semn de recunoștință și apreciere medicul a primit în dar o carte cu dedicație din partea bibliotecii și a colaboratorilor săi.