În ultimii ani în țara noastră prinde rădăcini o sărbătoare venită din țările catolice, marcată pe data de 14 februarie – ziua Sfântului Valentin, considerat patronul tinerilor căsătoriți, dar și al tuturor îndrăgostiților. Este un exemplu de sărbătoare religioasă, care în condițiile globalizării și ale înstrăinării de tradițiile creștine se transformă în una laică cu tentă comercială, numită Ziua Universală a Îndrăgostiților. Mulți cred că e o sărbătoare religioasă, deoarece este sărbătorit un sfânt. Sensul ei are interpretări diferite.
„Ea este promovată de agenți economici, televiziuni, internet. Este bine că tinerii își fac unul altuia cadouri și se iubesc, nu e bine când acest lucru se face superficial și doar o dată pe an. Este o sărbătoare împrumutată, dar noi o avem pe a noastră, pe 24 februarie – Dragobetele. În rândul tinerilor a devenit deja o tradiție ca ziua îndrăgostiților să fie sărbătorită pe 14 februarie, mai puțin știu de Dragobete”, menționează Valentina din orașul Ungheni.
”Pentru mine sărbătoarea lui Valentin este una specială. Este ziua în care îi dăruiesc persoanei dragi un mic cadou, astfel demonstrându-i că îl ador și țin mult la el. În ziua respectivă sentimentele mele sunt libere pentru persoana iubită. Este o zi plină de farmec și romantism. O sărbătoresc spre seară, alături de jumătatea inimii”, ne-a vorbit Lidia, o tânără din orașul Ungheni.
Întrucât sărbătoarea respectivă are diferite abordări, o viziune a sa în acest sens este expusă și de un alt interlocutor. ”Cei care iubesc sincer și cu adevărat nu au nevoie de zile anume, cât și pe cine iubește. Nu doar biserica, ci și o parte impresionantă a societății manifestă o atitudine mai puțin binevoitoare față de această pretinsă zi a îndrăgostiților, întrucât nu are nimic comun cu adevărata dragoste. Această așa-zisă sărbătoare este importată la noi din Occident de marii comercianți de bibelouri, flori și suvenire. Oare chiar e nevoie de un 14 februarie sau un 8 martie ca să oferi cuiva drag o floare sau un cadou? Dacă doriți să dați un semn de iubire celor dragi, inimioare sau alte simboluri ale iubirii, mai degrabă oferiți-le inima dumneavoastră, căci doar așa îi veți impresiona cu adevărat”, spune preotul Ștefan Rîmbu din orașul Ungheni.
O percepție mai profundă a noțiunii de dragoste, indiferent când este sărbătorită, o au cei în vârstă, ale căror relații în mare parte au dăinuit în timp. Experiența și școala vieții le dă motiv să reflecte altfel, bunăoară, cum o face Olga, o locuitoare din satul Măcărești: ”Am trăit timpuri grele, atunci când eram tineri. Cuvântul iubire, dragoste l-aș asemăna mai mult cu bună înțelegere, căci eu, bunăoară, așa mi-am trăit viața cu bărbatul meu. Nu zic, au fost și zile mai puțin plăcute, dar ne-am străduit să înfruntăm împreună greutățile. Ce să zic de tineret? Care iubire, că le este și lor greu. N-au unde lucra și pleacă peste hotare, se mai despart, mai apar neplăceri între ei”.
Care este totuși esența sărbătorii se întreabă, dar în același timp încearcă să dea un răspuns specialiștii în materie. ”Noi, cei care suntem mai aproape de folclor, am căutat întotdeauna să încurajăm lumea să schimbe sfântul Valentin pe Dragobete. Totul este subiectiv, dar așa ne simțim mai acasă. Probabil e legat și de religie. După calendarul ortodox ziua respectivă este sărbătorită vara. Acum fiind foarte modernizați, ținând cont de globalizare, a intrat cumva în tradiție această sărbătoare. Ar fi multe de discutat aici, chiar și faptul că acest sfânt Valentin, potrivit legendei, a fost omorât anume în această zi. După mine nu ar fi de sărbătorit, iar dacă totuși este considerat protectorul îndrăgostiților, fiecare alege. Și referitor la Dragobete sunt interpretări. Cert este că la români se păstrează acest obicei”, concluzionează Silvia Zagoreanu, directoarea Palatului de Cultură din Ungheni.