Invazie de purici şi alte insecte în subsolurile mai multor blocuri de locuit din orașul Ungheni și mai ales la casele particulare. Sute de oameni se plâng în această perioadă că locuințele lor sunt asaltate de paraziți clandestini, care le creează mai multe probleme.
Chestiunea este cu atât mai gravă, mai ales că foarte mulți sunt alergici la mușcăturile de purici. Iar pentru copiii mici, care nu se pot apăra singuri, insectele au devenit adevărați dușmani. Potrivit specialiștilor, principala cauză, care a creat condiții favorabile pentru dezvoltarea și înmulțirea lor, este canicula și ploile din ultima perioadă, dar mai cu seamă animalele fără adăpost sau chiar și cele de casă, neîngrijite corespunzător.
Dacă până mai anul trecut, Centrul de Sănătate Publică desfășura lucrări de dezinsecție în instituțiile de stat, dar și la cele private contra cost, anul acesta, după reforma de reorganizare, de la 1 martie, lucrurile au fost date peste cap, iar secția de dezinsecție a rămas în aer. Deși li s-a cerut angajaților instituției date o listă cu cele necesare, produsele biodistructive nu le-au fost livrate, respectiv acest serviciu nu-l mai pot acorda. Așa ne-a explicat Raisa Popovici, șefa instituției. Printre altele, aceasta le-a recomandat cetățenilor să se adreseze celor 4 farmacii veterinare din oraș, unde pot procura produse biodistructive.
În acest context, Valeriu Echim, proprietarul unei farmacii veterinare, pune la dispoziție o gamă de insecticide care ajung să coste între 100-125 lei. Însă, acesta le recomandă oamenilor ca, înainte de toate, să efectueze curățenie generală până la folosirea insecticidului. Pentru ca acesta să aibă efectul dorit, mai întâi de toate ar trebui să se facă deparazitarea animalelor domestice, care le au în gospodărie, după care urmează deratizarea, pentru a fi nimiciți șobolanii și șoarecii, care sunt și ei niște purtători și abia apoi se recurge la aceste insecticide. „Am auzit de cazuri în care oamenii spuneau că au dezinfectat cu soluție de clorură sau cu var, însă nu a ajutat, este evident, că aceste soluții nu ajută în astfel de scopuri. Puricii sunt rezistenți, ei se înmulțesc rapid și pot trăi până la 3 ani fără să se alimenteze. Așa că pentru cei care se confruntă cu astfel de probleme și se vor gândi că aceștia vor dispărea în câteva zile, țin să-i dezamăgesc. Puricii au ajuns extrem de rezistenți la produsele comerciale de atac. Astfel, ne-am orientat spre substanțe noi, mai puternice, față de care organismul lor nu s-a putut adapta”, remarcă acesta.
De menționat este faptul că la momentul actual cele mai bune sunt insecticidele s care se diluează cu apă și se stropesc cu o pompă, care ajunge peste tot. Preparatul garantează o eficacitate până la 8-10 săptămâni, ceea ce îi poate scăpa pe oameni de probleme, cu atât mai mult că nu este toxic, fiind preparat pentru tratare interioară.