Odată cu sosirea sezonului cald persoanele alergice se confruntă cu o problemă majoră – ambrozia. Potrivit lui Anatol Rusu, specialist Secția Protecția Sănătății de la Centrul de Sănătate Publică Ungheni, ne spune că ambrozia este una dintre cele mai invazive plante existente pe teritoriul ţării noastre, fiind extrem de adaptabilă la condiţiile pedoclimatice și o cantitate mare de polen, iar acesta conține multiple fragmente extrem de alergizante.
Este suficientă o con-centrație de polen în aer de sub 30 grăunciori de polen/m3 pentru a induce o reacție alergică. Persoanele foarte sensibile pot fi afectate chiar de 1-2 grăuncioare polen/m3. „Sensibilizarea alergică la polenul de ambrozia se manifestă clinic cel mai frecvent ca rinoconjunctivită și astm, dar pot apărea și simptome cutanate, inclusiv urticarie și angioedem, putându-se ajunge la manifestări similare celor din șocul anafilactic”, ne precizează specialistul.
Investiție minimă și tratament simptomatic al alergiei
Anatol Rusu ne specifică că e suficientă o investiție minimă pentru a alerta eficient populația cu privire la prezența polenului. „Este important de menționat faptul că între creșterea concentrației de polen și apariția simptomelor există o fereastră de oportunitate de aproximativ 2 săptămâni, în care se poate începe tratamentul simptomatic al alergiei, ceea ce va duce la ameliorarea semnificativă a calității vieții pacienților.
Astfel, cu o investiție minimă în aparatură pentru monitorizare aerobiologică, putem alerta eficient populația cu privire la prezența polenului în aer”.
Lucrări de combatere
Cele mai bune rezultate de combatere și distrugere se pot obține prin cosirea manuală a acestor vetre (suprafețe care sunt împânzite cu ambrozie) sau prin folosirea diferitelor echipamente mecanice de tuns iarba, în special pe aliniamentelor căilor ferate, a drumurilor și pe marginea parcelelor. Iar, pentru ca lucrările de combatere să fie cât mai eficiente, cositul mecanic sau manual trebuie efectuat cât mai aproape de suprafața solului în vederea distrugerii tuturor ramificațiilor, care pornesc din tulpina principală. În caz contrar, se distruge doar tulpina principală și restul ramificațiilor se dezvoltă, înfloresc și produc în continuare polen.
Se recomandă cositul repetat de 2-3 ori pe an până la eradicarea completă a buruienii.
Ce s-a întreprins în raionul Ungheni
În 3 luni de zile în municipiul Ungheni au fost întreprinse măsuri de nimicire a acestei buruieni periculoase pe o suprafață de 4072 arii (s-au efectuat lucrări de cosire a suprafețelor vegetale de pe marginile străzilor, parcuri, traseele republicane Chișinău, Nisporeni din partea arterelor rutiere). Populația are misiunea de a se implica necondiționat în lucrările mecanice de distrugere a buruienii.
Ce este ambrozia
Ambrosia artemisiifolia este o plantă anuală, răspândită în toată Europa, cu talia semi înaltă de 50 -100 cm înălțime, uneori chiar mai înaltă la maturitate, cu rădăcina pivotantă foarte dezvoltată, de 1,2 – 1,5 metri.
Toată planta este păroasă cu tulpina puternic ramificată, având aspect de tufă și diametru mare la bază. Florile, purtătoare de polen, formează inflorescențe situate în vârful ramurilor, având forma alungită și compactă asemănătoare unui spic. Polenizarea este realizată cu ajutorul vântului prin răspândirea grăunciorilor de polen. O singură plantă matură poate elibera în atmosferă câteva miliarde de grăunciori de polen și până la 30.000 de semințe, care își păstrează calitățile germinative până la 40 de ani.
Planta atinge perioada de maximă polenizare în lunile august – septembrie, şi se întinde până sfârșitul lui octombrie.