Persoanele cu dizabilități severe intelectuale, psihosociale și motorii, persoanele fără adăpost, precum și anumite categorii de persoane în etate din raionul Ungheni beneficiază de servicii de bază de menținere a igienei personale. Serviciul de îngrijire socială activează din vara acestui an, iar vineri, 24 ianuarie a fost inaugurat oficial. Acesta este dezvoltat de către Asociația Obștească „Alternative Sociale” în parteneriat cu Consiliul Raional Ungheni, cu suportul financiar al Uniunii Europene și co-finanțat de Fundația Soros-Moldova, transmite IPN.
În cadrul proiectului a fost renovat și dotat un spațiu din incinta Centrului de reabilitare și integrare socială a bătrânilor din municipiul Ungheni. Spațiul a fost utilat cu echipamente și mobilier. De asemenea, a fost procurat un microbuz pentru a asigura transportarea la centru a beneficiarilor din localitățile raionului Ungheni.
Serviciul de îngrijire socială are capacitatea de a deservi aproximativ 44 de persoane în fiecare lună. În perioada lunilor august – noiembrie 2019, au fost acordate servicii la peste 240 de maturi și copii. Pentru ca persoanele aflate în vizorul centrului să beneficieze de ajutor pe termen lung, este prevăzută integrarea serviciului în serviciile de zi ale Centrului de reabilitare și integrare socială a bătrânilor din municipiul Ungheni.
Potrivit lui Andrei Chiorescu, director de proiect la Asociația Obștească ,,Alternative Sociale”, proiectul asigură servicii de menținere a igienei pentru persoane cu dizabilități, în etate, cu condiții limitate de trai și auto-îngrijire. În colaborare cu asistenții sociali comunitari sunt identificate persoanele eligibile pentru serviciile pe care le prestează.
Peter Michalko, ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, a dat asigurări că Uniunea Europeană va continua să aloce mijloace financiare pentru crearea și dezvoltarea serviciilor sociale în Republica Moldova. ,,În următorii ani, vom implementa servicii de cantină socială și de reparație, dotare a centrelor pentru copii și bătrâni. Sunt sigur că acest serviciu va fi preluat de către autoritățile publice locale, deoarece este în beneficiul cetățenilor raionului Ungheni”, a declarat ambasadorul.
Potrivit lui Petru Culeac, director executiv la Fundația Soros-Moldova, succesul proiectului se datorează faptului că toți actorii locali sunt motivați să producă o schimbare în bine în raion. ,,Sperăm să vedem și în alte regiuni inițiative care să diminueze excluziunea socială și izolarea persoanelor cu dizabilități severe și vârstnicilor aflați în dificultate”, a declarat acesta.
Proiectul „Ambulanța Socială’’ este implementat din resursele acordate de Uniunea Europeană în cadrul Proiectului „Servicii sociale mai bune printr-un parteneriat durabil dintre societatea civilă și guvern”. Valoarea totală a proiectului este de peste 54 de mii de euro.