Serviciile de intervenție timpurie pentru copii cu dizabilități trebuie să se afle mai aproape de locul de trai al populației, iar pachetul de bază să fie extins cu kinetoterapie, logopedie. Pentru ca aceste servicii să fie accesibile în fiecare raion, este nevoie de investiții și colaborarea cu statul. Asemenea concluzii au fost trase la audierile publice cu privire la serviciile de reabilitare și asigurarea serviciilor de intervenție timpurie pentru persoane cu dizabilități, transmite IPN.
Tatiana Zatîc, șefa Direcției politici în domeniul asistenței medicale primare, urgente și comunitare în cadrul Ministerului Sănătății menționează că intervenția timpurie se acordă la toate etapele de prestare a serviciilor. Potrivit oficialului, este nevoie de un pachet mai extins de servicii specializate cu kinetoterapie, cu logoped, cu capacități de dezvoltare în fiecare raion. În Moldova există curricule și programe de studii pentru specialiști în acest domeniu.
De asemenea, șefa direcției propune constituirea unei instituții specializate care va deveni un coordonator la nivel național pentru toți prestatorii de servicii de intervenție timpurie. „Vom fortifica capacitățile Centrului Republican de Reabilitare și Recuperare pentru Copii care va fi acea structură care va coordona activitatea și va contribui la pregătirea specialiștilor și va fi un centru de referință pentru cazurile mai complexe care necesită a fi rezolvate la nivel național”, a spus ea.
La momentul actual, în Moldova sunt șapte prestatori de servicii de intervenție timpurie specializate contractați de Compania Națională de Asigurări în Medicină. Este vorba de Spitalul raional Florești, Centrul de Sănătate Criuleni, Centrul Republican de Reabilitare pentru Copii și câteva asociații obștești.