Recent, într-un spațiu special amenajat din incinta Centrului de Reabilitare și Integrare Socială a Bătrânilor din municipiul Ungheni, au beneficiat de îngrijiri sociale peste 200 de persoane defavorizate din raionul Ungheni.
Serviciul de Zi „Îngrijiri sociale” a fost suspendat timp de cinci luni, în contextul decretării stării de urgență în țară, din cauza pandemiei de COVID-19, iar din luna august și-a reluat activitatea, în regim mai special, care prevede respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii infecției cu noul coronavirus. Beneficiarii serviciului sunt persoanele fără adăpost, persoane cu dizabilități, și anumite categorii de oameni în etate, identificate de către asistenții sociali comunitari din localitățile raionului.
Astfel, ei beneficiază, în mod gratuit, de servicii de igienă, frizură, alimentație, spălarea hainelor, consiliere psihologică și diferite servicii medicale primare.
Totodată, sunt asigurați cu transport tur-retur, adaptat inclusiv și pentru persoanele cu dizabilități locomotorii. „Sub egida asistentului social, persoanele cu condiții de igienă precare, sunt identificate și aduse la centru după un anumit grafic, li se ia tensiunea, li se spală hainele, se tund, se hrănesc. Serviciul de zi „Îngrijiri Sociale” a fost creat în anul 2018, dar din februarie 2020, de când a fost preluat de către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Familiei din Ungheni, serviciile de îngrijire de zi au căpătat un program mai complex, oamenii aici pot privi televizorul, pot participa la diferite activități, printre care și religioase, beneficiază de îngrijiri medicale, kinetoterapie, se află într-o permanentă supraveghere de către lucrătorul social medical. Este un serviciu foarte bun, dezvoltat în dependență de problemele și nevoile oamenilor din localitate”, a precizat Constantin Potlog, șef-adunct în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Familiei Ungheni.
În același timp, dânsul ne-a vorbit despre construcția unei stații Eco pe teritoriul Centrului de plasament pentru persoane fără adăpost, Sculeni, raionul Ungheni, pentru evacuarea apelor utilizate în urma deșeurilor, canalizarea aici fiind lipsă. „Apele reziduale vor fi curățate, pompate, pentru a putea fi reutilizate. Este ceva foarte important și pot spune că este ceva nou ceea ce construim, și care urmează în curând să fie dat în exploatare”, a mai precizat specialistul.