Am citit despre slime în ziar și mi-am amintit de șervețelele umede, care intră tot mai mult în viața noastră. Aceste produse sunt foarte bine înrădăcinate în traiul nostru, fiind destinate igienei nou-născuților, pentru îndepărtarea machiajului, pentru curățarea mâinilor. Sunt antibacteriene, fără și cu alcool, parfumate și multe altele, nici nu le poți număra pe toate. Dar faptul că nu se usucă oricum mă face să mă gândesc că sunt îmbibate cu substanțe chimice necunoscute de noi, de fapt, nici nu ne prea interesează. Între timp, li se acordă tot mai multă atenție în grădinițele și școlile noastre, iar părinții sunt nevoiți să le achiziționeze din ce în ce mai des.
Cred că șervețelele sunt de neînlocuit în timpul călătoriilor, plimbărilor, dar nu pot ține locul spălatului pe mâini și scăldatului copiilor. Și înainte de a le folosi, cred că nu ar strica dacă lucrătorii medicali din instituțiile pentru copii le-ar explica părinților că ar trebui să acorde atenție acestor produse, să nu cumpere tot ceea ce oferă magazinele și să citească ce este scris pe ele, să știe când expiră termenul de valabilitate. Copilul meu are adesea dermatită pe mâini, de aceea mă strădui să nu folosească șervețele umede, ci să se spele pe mâini după ce vine de afară și înainte de masă.
Destul cât îi ghiftuim pe copii cu tot felul de produse chimice, începând cu cele mai inofensive, cum sunt, s-ar părea, chiflele, biscuiții, ca să nu mai vorbim de cârnăciori, crenvurști, carne, chipsuri, drajeuri de toate culorile, fructe aduse de peste mări. Poate ar trebui să evităm cel puțin aceste șervețele, atâta timp cât din robinete curge apă, și nu substanțe chimice.